VIJEĆE MINISTARA BIH

Mijenja se Zakon o državnoj službi u institucijama BiH: Uvodi se novo radno mjesto

Prijedlog će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH

Vijeće ministara BiH. VMBiH

N. H.

11.1.2024

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH jednoglasno je usvojen od Vijeća ministara BiH i bit će upućen Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Izmjenama i dopunama Zakona, uslugašenim s ekspertima SIGMA-e i mišljenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, stvaraju se uvjeti za uspostavu Registra  zaposlenih u institucijama BiH, što je jedan od ključnih uvjeta za početak sistemske reforme javne uprave na državnom nivou. 

Također, u Zakon se uvodi novo radno mjesto - inspektor i jača njegova pozicija službenika s posebnim ovlastima. 

Ovim izmjenama i dopunama Zakona omogućit će se većem broju zainteresiranih osoba za prijave na javni natječaj, ali i olakšati proces predaje dokumentacije i ubrzati proces zapošljavanja. 

Novina u Zakonu je omogućavanju i drugim osobama, koje nisu državni službenici ili zaposlenici, podnošenje prijava ako imaju saznanje o učinjenim povredama službene dužnosti. 

Izmjenama i dopunama ovog zakona, koje je pripremilo Ministarstvo pravde u saradnji s Agencijom za državnu službu BiH, vrši se i njegovo usklađivanje s odredbama Zakona plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je izvan snage stavio pojedine odredbe Zakona o državnoj službi u institucijama BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.