ŠPILJA VJETRENICA

Dom čovječije ribice na jugu BiH donosi novu atrakciju

Ogroman pomak u broju posjeta u odnosu na lani

U posljednjem periodu zabilježen sve veći broj posjetilaca. Avaz

Piše: M. Smajkić

17.6.2021

Nakon što im je situacija s koronavirusom lani „rastjerala“ posjetioce, slika ispred ulaza „Vjetrenice“, naše najljepše špilje, sada je sasvim drugačija. Tako se, pogotovo u posljednja dva mjeseca, sve češće na parteru Zavala mogu vidjeti parkirani autobusi kojima stižu svi oni koji žele vidjeti dom čovječije ribice i svu raskoš ove špilje, koja je po endemskim vrstama jedinstvena u Evropi.

Javljanje agencija


Potvrdio nam je to Nikša Vuletić, direktor Javnog preduzeća (JP) „Vjetrenica“, kazavši da se vidi ogroman pomak u broju posjeta u odnosu na lani.


Vuletić: Veliki optimizam. Avaz

- Nama je, kao i svima u turističkom sektoru, 2019. godina bila odlična i, jasno, ove posjete nisu ni blizu kao tada, međutim, gajimo veliki optimizam za ovu sezonu. Jer krenuli su organizirani dolasci i počele su nam se javljati sve one agencije s kojima smo, inače, radili do pandemije koronavirusa - kazao nam je Vuletić.

Dolazi sve više gostiju. Avaz

Podsjetivši na to da su u martu otpočeli pripreme na proširenju turističke staze, Vuletić nam je kazao da je, praktično, cijeli taj posao priveden kraju.

- Već od iduće sedmice za posjetitelje će, umjesto dosadašnjih 600, biti otvoreno 750 metara staze. Taj dio od 150 metara koji je stradao u poplavama 2015. godine smo očistili i pripremili za turiste. Za avgust smo pripremili istinsku atrakciju, preko projekta „Via Dinarica“, a radi se o tome da ćemo, četiri puta sedmično, ako nam to budu vremenski uvjeti dozvoljavali, svim zainteresiranim omogućiti avanturu do Velikog jezera, inače, najveće vodene površine u „Vjetrenici“ - otkrio nam je Vuletić.


Jedinstvena špilja. Avaz

Posjetiocima željnim avanture bit će dostupna sva speleološka oprema i specijalne kamere, kao i stručni vodič, a nakon prelaska jezera čamcem, koje ljeti doseže dubinu od 70 metara, moći će iskusiti svu ljepotu i čari ove jedinstvene špilje.

- Poziv je to i svima onima koji su već bili u „Vjetrenici“ da iskuse novu avanturu, a posebno onima koji nisu nikad pohodili našu špilju i Ravno, u kojem ima vrlo dobrih restorana, smještajnih kapaciteta, ali i seosko gazdinstvo. Tu je, naravno, i „Ćirina staza“, višestruko nagrađena, i svi oni koji iz unutrašnjosti BiH svrate kod nas, zasigurno, neće zažaliti - poručio je Vuletić.


Nominirana za UNESCO

„Vjetrenicu“ krase sedam kilometara dugi hodnici i 135 jezeraca. Unutrašnja temperatura je uvijek 11 stepeni. Nominirana je nedavno na UNESCO-ovu listu i predstavlja netaknutu prirodu od davnih vremena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.