NAKON SKANDALA

Urednički kolegij BHT1: Krivicu će utvrditi disciplinska komisija

Postoje interni akti kuće koji definiraju odgovornost uposlenika i predviđaju sankcije za propuste, naveli su

A. K.

Voditeljica Dnevnika na BHT1 Armiju Republike BiH nazvala "takozvanom"

Foto: Screenshot


Kolegij urednika BHT1 održao je danas sastanak nakon kojeg su se oglasili saopćenjem za javnost. Kako je navedeno, na sastanku su usvojeni zaključci sa kojim su bili saglasni svi izuzev urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević-Kapor koja je izuzela mišljenje.

Kazali su da ne želi komentirati rad disciplinske komisije BHRT-a. 

- Postoje interni akti kuće koji definiraju odgovornost uposlenika i predviđaju sankcije za propuste. Urednički kolegij podsjeća na obavezu svakog uposlenika da se pridržava najvećih profesionalnih standarda i etičkih normi novinarstva.

Kolegij urednika BHT1 osuđuje prijetnje upućene bilo kom našem uposleniku. Krivicu će, ako postoji, ustvrditi disciplinska komisija, a ne društvene mreže i drugi komisijski kanali - navodi se u zaključcima.

  • Zaključci uredničkog kolegija BHT1

    Zaključci uredničkog kolegija BHT1

    Foto: BHRT


Dodali su da insistiraju da se Javni servis izuzme iz bilo kakvih političkih konotacija.

- Istovremeno molimo sve političke subjekte i pojednice da, ukoliko žele pomoći Javnom servisu RTVBiH, svu svoju energiju i konkretna djelovanja usmjere u rješavanju problema stabilnog finansiranja naše kuće.

Podsjećamo, voditeljica Dnevnika na BHT1 u ovoj informativnoj emisiji Armiju Republike Bosne i Hercegovine je nazvala "takozvanom". Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović donio je odluku o pokretanju disciplinskog postupka i suspendirao urednicu u informativnom programu BHT1 Gordanu Dragutinović-Mutić i voditeljicu vijesti Zoricu Jorgić do okončanja postupka. 

Razlog pokretanja disciplinskog postupka, kako je navedeno, i suspenzije je plasiranje neprovjerenih podataka u programima koje imaju za posljedicu uznemiravanje javnosti i narušavanje ugleda i nanošenja štete BHRT-u. 

NA VRH

Podijeli članak na