PANDEMIJA

U Kantonu Sarajevo i danas nema preminulih od posljedica koronavirusa, pet novozaraženih

Trenutno je u KS hospitalizirano 28 pacijenta

Fu. M.

U protekla 24 sata, nije bilo otpuštenih pacijenata sa liječenja

Foto: Avaz


U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno pet osoba od testiranih 422. Od Covid-infekcije se oporavilo 13 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih dvije osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 28 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 16, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 12. Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba koji se trenutno liječi u Općoj bolnici.

U protekla 24 sata, nije bilo otpuštenih pacijenata sa liječenja. Kanton Sarajevo danas bilježi 179 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 882 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.606 osoba zaraženih koronavirusom i 51.144 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano blizu 900 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas, kao i revakcinisanje  zdravstvenih radnika.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na