VATROGASCI U HERCEGOVINI

U vatrenu stihiju samo uz naprtnjače!

Cisterne stare čak 47 godina dio su voznog parka PVJ Mostar

Često gase vatru na nepristupačnom terenu te je svaka pomoć iz zraka prijeko potrebna. Avaz

Piše: M. Smajkić

18.6.2021

Toplotni valovi i dugotrajna suša, kako se to prognozira za ovo ljeto, alarm su za hercegovačke vatrogasce da bi se ove sezone mogli boriti s golemim požarima. Tako je na području Trebinja jučer buknuo prvi veći šumski požar, a zbog nepristupačnog terena vatra se gasi ručno.

Borba s vatrenom stihijom naprtnjačama surova je realnost koju žive vatrogasci širom Hercegovine. Ponajbolje to znaju čapljinski i mostarski vatrogasci koji se svake sezone bore s požarima koji haraju, ponajviše na nepristupačnim, ali i miniranim terenima. Politička obećanja koja svake sezone pljušte o nabavci letjelica početkom jeseni se zaborave, jer lakše je zvati u pomoć kanadere iz Hrvatske ili air tractore iz Crne Gore.


Nema koristi

U Vatrogasnoj jedinici Čapljina, kako nam kaže zapovjednik Mate Jurković, imaju vozila, ljudstvo i opremu, i to isključivo zahvaljujući Gradskoj upravi. Od Kantona i viših nivoa vlasti, kako kaže, nikakve koristi nema. Kamere za rano otkrivanje požara kojima se nadležni u HNK vole hvaliti čapljinskim vatrogascima ne znače skoro ništa.

Jurković: Kompletna zaštita. Avaz

Njima se, govori Jurković, upravlja u centru u Mostaru, koji čak vikendom ni ne radi, a na obećanja za nabavku letjelica ne želi trošiti riječi.

- Kompletna zaštita spašavanja je na vatrogascima i to, nažalost, niko ne vidi, osim općina i gradova - iznosi Jurković.


Jurić: Ozbiljan problem. Avaz

U Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici (PVJ) Mostar očekuju da će se do 1. jula pojačati ljudstvom, budući da putem Grada Mostara svake godine prime određen broj sezonaca.

Prilično su opremljeni vozilima, ali, nažalost, cisterne stare 41, pa čak i 47 godina dio su njihovog voznog parka. Nedostatak cisterni, govori nam zapovjednik PVJ Mostar Petar Jurić, predstavlja im ozbiljan problem. Iako je otpočela procedura nabavke za tri cisterne, ipak njihovu isporuku ne očekuju prije septembra. U problemu su i zbog opreme, vatrogasnih cipela i kaciga, i to ne svojom krivicom, već zbog procesa nabavke koji su obilježile žalbe.


Lani su se jedva izborili s požarima. Avaz

Ako se to ne riješi na vrijeme, onda će mostarski vatrogasci u sezonu krenuti sa starom opremom, koja je, faktički, u fazi raspada. Letjelice bi im, ističe Jurić, itekako dobrodošle. Napominje da je Mostar infrastrukturno idealna pozicija za, naprimjer, air tractore.

- Budući da vrlo često gasimo vatru na nepristupačnom terenu, svaka pomoć iz zraka, i to na vrijeme, prijeko je potrebna. Činjenica je da imamo dva helikoptera, ali njihova podrška mora biti puno brža i ekspeditivnija. Nije problem u Oružanim snagama BiH, već u kompliciranoj proceduri. Požar treba spriječiti u početnoj fazi, a ne nakon dva dana. Na to smo do sada nebrojeno puta upozoravali nadležne na višim razinama, ali, nažalost, pomaka nema - naglašava Jurić.  


Lani više od 1.000 intervencija

U obje vatrogasne jedinice gaje optimizam da će spremno odgovoriti sezoni. Lani su i čapljinski i mostarski vatrogasci zabilježili više od 1.000 intervencija, od čega se najviše njih odnosilo upravo na požare. Na dnevnoj bazi, u prosjeku, bore se sa 16 do 17 požara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.