GODIŠNJICE

Sjećanje na blistavu borbu na podveleškom platou

Borci TO Podveležje spasili i 4.000 civila iz okruženja

S obilježavanja: Položenocvijeće i proučena Fatiha ispred šehidskog turbeta u Podveležju. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

19.6.2021

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred šehidskog turbeta u Podveležju iznad Mostara, sinoć je, u okviru manifestacije „Putevima pobjede Armije Republike BiH“ obilježena 29. godišnjica oslobođenja Mostara od JNA i srpsko-crnogorskog agresora.

Bio je to podsjetnik na završnu operaciju oslobođenja Mostara i vrlo uspješnu akciju Odreda Teritorijalne odbrane (TO) Podveležje na oslobađanju kompletnog podveleškog platoa.


Selim Isić. Avaz

Nakon uspješnih borbi Samostalnog mostarskog bataljona i drugih jedinica u oslobađanju gradskog jezgra Mostara, u u okviru operacije oslobađanja doline rijeke Neretve, Odred TO Podveležje je po naređenju komandanta Samostalnog bataljona odbrane Mostara Arifa Pašalića, u skladu sa pripremljenim planom izvršio napad na agresorske položaje na svim dijelovima Podveležja i to Merdžan Glava, Svetigora, Šipovac, Ravnice.

Također, blokirana je putna komunikacija preko podveleškog platoa s ciljem sprečavanja izvlačenja naoružanja i opreme od strane agresora, a nakon višesatnih borbi , plato Podveležja je oslobođen.

Na to su u svom obraćanju, između ostalog, podsjetili čelni ljudi Odreda TO Podveležje Selim Isić Svila i Safet Nožić. Posebno su istakli su da trebamo biti ponosni na ono što su uradili borci Odreda TO Podveležja toga 16. juna 1992.godine, spašavajući preko 4.000 civila iz okruženja.


Safet Nožić. Avaz

Također, priređen je i vjerski dio programa u kojem je učestvovao hor Medžlisa IZ Mostar, a prisutnima se obratio i Dino ef.Maksumić, glavni imam.

Program je završen učenjem hatma-dove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.