ZABRINJAVAJUĆE

Pijesak iz Sahare zagadio zrak u Sarajevu, problemi za hronične bolesnike

Ponašati se u skladu s datim uputstvima, kaže Podić

Piše: A. J.

22.6.2021

Zrak u Sarajevu zagađen proteklih dana - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Zrak u Sarajevu ovih dana je zagađeniji nego inače, a to su najbolje mogli primijetiti vozači čija su vozila, nakon jučerašnje slabe kiše, bila skoro neprepoznatljiva od prljavštine.

Epizoda zagađenja dolazi iz prirode, a u pitanju je pijesak iz Sahare kojeg je vjetar donio i što se redovno dogodi nekoliko puta godišnje, kazao je za "Avaz" Anes Podić iz Udruženja "Eko-akcija".

- Ako spadate u neku od ugroženih grupa, poput starijih, oboljelih sa srcu i plućima, trudnica, morate biti na oprezu i pratiti podatke s mjernih stanica i ponašati se u skladu s datim uputstvima - rekao nam je Podić.


Podić: Puno važniji su mjesečni, a pogotovo godišnji prosjeci. Avaz

Napominje da nema razloga za paniku, ali da ove koncentracije zagađenja mogu izazvati zdravstvene probleme kod ljudi koji su izuzutno osjetljivi.


- Pogotovo kada su u pitanju astmatičari i ostali hronično oboljeli na plućima. Nema razloga za paniku. To što smo četvrti na svijetu po zagađenju, nije stvarni indikator jer je riječ o satnim vrijednostima. Puno važnije su mjesečni, a pogotovo godišnji prosjeci - rekao nam je Podić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.