ŠEFIKOVA RAJA

Trojac iz SDA žmiri na teror migranata nad građanima BiH

Džaferović, Turković i Cikotić ništa ne rade da pomognu u suzbijanju migrantske krize

Džaferović, Turković i Cikotić: Važniji im migranti od građana BiH. Avaz

Piše: E. Halimić

22.6.2021

Migranti u BiH su tokom prošle godine počinili više od 325 krivičnih djela, od čega ih je na području Federacije registrirano čak 309. U FBiH je zabilježeno 119 prekršaja, a policija je evidentirala još 1.507 incidenata koje su izazvali migranti.


Crna hronika

Migranti na području Federacije počinili više od 325 krivičnih djela. Avaz

Posljednjih mjeseci migranti nastavljaju puniti stupce crne hronike. Sve više je povratnika u činjenju krivičnih djela, a policajcima u Sarajevu, Krajini, Tuzli, Goraždu nije strano da kod njih pronalaze oružje, drogu i značajne količine novca.

Dom naroda Parlamenta BiH 27. maja ove godine usvojio je izmjene Zakona o strancima, a primjenom novih odredbi trebala bi se olakšati deportacija migranata koji čine krivična djela. Podsjećamo, bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB) prvi je, još početkom 2020., predlagao olakšavanje legalne deportacije migranata, ali taj prijedlog nije naišao na razumijevanje političkih stranaka na vlasti, a posebno SDA.


Džaferović: Stavio se na stranu državljana Pakistana. Avaz

Umjesto podrške Radončićevom prijedlogu, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) u tom trenutku javno se svrstao na stranu Pakistana, braneći interese stranih državljana i ne mareći za sigurnost vlastitih sugrađana. Nedugo nakon ove izdaje interesa BiH, Džaferović je i otputovao u službenu posjetu Pakistanu, tokom koje je trebao potpisati sporazum o vraćanju državljana iz Pakistana s teritorije BiH. Otad pa sve do danas sporazum je samo mrtvo slovo na papiru, a od najavljenog masovnog povratka ilegalnih ekonomskih migranata nema ništa.


Turković: Šefica diplomatije zanemaruje problem. Avaz

Sa zanemarivanjem ovog ozbiljnog sigurnosnog problema u BiH nastavili su i drugi kadrovi SDA, poput ministrice vanjskih poslova Bisere Turković (SDA) i ministra sigurnosti Selme Cikotića (SDA). Praktično ništa od ovih kadrova SDA nismo mogli čuti da je učinjeno na suzbijanju migrantske krize. Ministrica Turković se, kao šef bh. diplomatije, praktično nije ni bavila ovim pitanjem, a SDA-ov ministar sigurnosti je ovaj sigurnosni problem komentirao riječju - „seksi“.

Stručnjak u oblasti sigurnosti Nedžad Ahatović za „Avaz“ je kazao da se problem migranata, kao i problem unutrašnje sigurnosti trebaju rješavati na granici.

- Potrebno je modernizirati i opremiti Graničnu policiju i Oružane snage BiH. Sve to iziskuje materijalna sredstva koja treba osigurati državni nivo vlasti - istakao je Ahatović.

Dodao je da je neophodno migrante rasporediti u više objekata poluzatvorenog tipa.

- Povratnike u činjenju krivičnih djela treba smještati u objekte zatvorenog tipa. Neophodno je razvijati saradnju s državama u regionu, jer se radi o zajedničkom problemu - kazao je Ahatović.


Regionalni problem

Cikotić: Migrantsku krizu nazvao „seksi“. Avaz

Podsjećamo, upravo je Radončić bio taj koji je na početku svog mandata održao sastanak o migracijama s hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem, ali i s ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem. Planiran je bio i susret s tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem, ali je odgođen zbog eskalacije pandemije koronavirusa.

- Moramo osigurati granicu, a ne prihvatati migrante. Smanjenje broja krivičnih djela na teritoriji BiH može se postići formiranjem spomenutih objekata zatvorenog i poluzatvorenog tipa, ali i deportacijom za počinioce krivičnih djela. Potrebna je koordinacija svih nivoa vlasti u BiH, ali zbog toga se i pojavljuju politički problemi i zatezanja zbog kojih u konačnici najviše ispaštaju građani Sarajeva, Tuzla, Krajine - naglasio je Ahatović.

Ahatović: Potrebne su odluke. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.