PRESS SINDIKATA

Faruk Bešlić: Hitno vakcinisati prosvjetne radnike

Ovaj kantonalni odbor uputio je pismo 2. aprila ministru Vraniću, kazao je Bešlić

Sa konferencije za medije. A. Ovčina

Piše: A. Ovčina

23.6.2021

Predstavnici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja odgoja, nauke i kulture BiH zbog izostanka vakcinacije prosvjetnih radnika i radnika u kulturi održali su danas konferenciju za medije. 

Ova konferencija održana je u Domu sindikata.

Predsjednik Sindikata KS Faruk Bešlić istakao je da je povod za ovu konferenciju iskazivanje nezadovoljstva zbog načina rada Vlade FBiH za rješavanje pitanja o vakcinisanju prosvjetnih radnika.

- Ovaj kantonalni odbor uputio je pismo 2. aprila pismo ministru Vraniću koji je tada bio ovlašten da nam može davati informacije, da nas uvrste kao prioritet za vakcinaciju. Tražili smo da nas uvrste na prioritetne skupine za vakcinaciju. Ničim izazvan, javlja se naše ministarstvo nadležno, nakon 50 dana su se sjetili da nam odgovore da će oni tražiti od Zavoda za javno zdravstvo da vide, s obzirom da se to dešava na Federalnom nivou – istakao je Bešlić.

Bešlić krivi Vladu KS. A. Ovčina

Dodao je da od Vlade Kantona Sarajevo nisu dobili nikakav odgovor.

- Moramo iskazati najoštriji protest zbog toga kako se odnose prema prosvjetnim radnicima i kako se odnose prema ovom miljeu koji smo imali za vrijeme pandemije. Škola nije izgubila, svi smo radili. Petnaest kolega nam je izgubilo život, a danas je još jedan izgubio zbog koronavirusa - kaže Bešlić.

Dodao je da je to navedeno i u Zakonu u radu te u njihovom kolektivnom ugovoru. Smatra da su ugroženi, te ukoliko počne nastava u septembru, ne zna kako će se situacija odvijati.

- Učenici su najveći prijenosnici, a svi nastavnici su prosječne starosti od 40 godina. Oni lakše podliježu i obolijevaju. Nismo željeli čekati milostinju. Mi pozivamo Vladu KS, našeg premijera FBiH da počnu raditi svoj posao, iako su zakasnili. Vlada KS priča nam bajke, neće on da potpiše ugovor, pozivam Fortu da ide po svijetu i da traži vakcinu, ako nema novac – ističe on.

Naglasio je da se Forto „posipa“ pepelom te kako on nije Federalna vlada.

- Ministar Vranić danas jeste odgovoran, sutra nije. Za čitav haos koji je jučer bio, nije on kriv, a ministar je zdravstva. On se vakcinisao, šta njega briga. Naša ministrica Naida Hota-Muminović je neodgovorna prema 6.000 ljudi koji su u sistemu osnovne i srednje škole. Ona se morala pobrinuti da se obezbijede vakcine za prosvjetne radnike. To je njen posao – kazao je on.

Kazao je da nastava 1. septembra neće početi, sve dok se ne vakcinišu, a proteste je najavio i u avgustu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.