SARAJEVO

Počinje snimanje nekoliko domaćih TV serija

Jedna od prve tri serije koje će se snimati jeste "Kotlina" oskarovca Danisa Tanovića

Sa današnje konferencije za medije. N. Ajnadžić

Piše: N. Ajnadžić

23.6.2021

U centru Sarajeva danas je održana pres konferencija povodom saradnje BH Telecoma s domaćim producentskim kućama i rediteljima s kojima će u narednom periodu, putem platforme BHContentLab, zajednički realizirati snimanje nekoliko domaćih igranih TV serija.

BHContentLab je, inče, najbolja domaća platforma za produkciju audio vizualnih sadržaja, a njen cilj je podrška bh. kinematografiji, ali i kreiranje kvalitetnog sadržaja koji će povećati zadovoljstvo korisnika kroz atraktivnosti ponude na Moja TV usluzi i ostalim platformama BH Telecoma.

BH Telecom je javna firma u vlasništvu Vlade Federacije BiH te se prisutnima obratio i Fadil Novalić, premijer FBiH ističući podršku ovom projektu i saradnji.

Predstavljen projekat. N. Ajnadžić

Predstavljeno je sedam predstojećih projekata, a BH Telecom se opredijelio za strateški cilj te će tako u naredne tri godine investiratu 18 miliona KM.

- Siguran sam da BH Telecom svojim odlukama našu domovinu BIH pretvara u veliki filmski studio - poručio je, između ostalog, Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

Mirsad Purivatra, direktor Obala Art Centra, istaknuo je da je protekla godina promijenila svijet te da je za filmsku industriju bila izuzetno teška.

- Parafrazirat ću velikana Bracu Dimitrijevića.  Ovo će danas biti historijski dan za bh. kinematografiju - kazao je Purivatra.

Sa današnje konferencije za medije. N. Ajnadžić

Jedna od prve tri serije koje će se snimati jeste "Kotlina" oskarovca Danisa Tanovića.

- Napokon se stvari normalizuju. Pozdravljam u ime svih kolega i sretni smo što se ovo desilo. Bh. kinematografija ne postoji. Sahranjena je neulaganjem, pogrešnim odnosom. Ovo je rezurekcija bh. kinematografije i zahvaljajući BH Telecomu imat ćemo priliku da ponovo pokrenemeo kinematografiju i produkciju. U sljedeće dvijw godine ćemo obnoviti bh. kinematografiju i vratit ćemo profesionalnce u ovaj posao i obučiti nove ljude. Nadam se da je ovo početak i da će ljudi ovo da prepoznaju i druge kompanije, nije BH Telecom jedina koja to može - kazao je Tanović.

Potpisan protokol o saradnji. N. Ajnadžić

Serija "Kotlina" je u pripremi.

- Radimo na scenariju, Amra Bakšić Čamo, Nikola Kuprešanin i Adnan Lugonić i ja. Pišemo i radimo i trebali bi početkom jeseni krenuti s pripremama da bi pred kraj jeseni počeli sa snimanjem. Onda kada padnu magle u Sarajevu - kazao je Tanović.

Također, na pres-konferenciji potpisan je protokol o saradnji s Centrom za savremenu umjetnost i rediteljima Srđanom Vuletićem i Ademirom Kenovićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.