GRANIČNA POLICIJA BiH

Zoran Galić za "Avaz": Iste migrante hvatamo i puštamo po 20 puta na dan

Granična policija treba imati ovlasti za korištenje sankcija, pa i represivnih

E. Halimić

Galić: Sramotno je što imamo ovako lošu zakonsku regulativu

Foto: Arhiv


Granična policija (GP) BiH od početka ove godine odvratila je više od 2.800 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, kazao je za „Avaz“ direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Dodao je da se poboljšanjem vremenskih uvjeta pojačava i migracijski pritisak, koji je najintenzivniji na istočnom dijelu državne granice.

Korištenje sankcija

- Događa se to da iste migrante odvraćamo i po 20 puta na dnevnoj bazi. Masovno pokušavaju nezakonito prijeći državnu granicu. Ako ih zateknemo u graničnom pojasu unutar države te ako zatraže zahtjev za azil, isti ti migranti se mogu slobodno kretati, što je sramotno za našu državu. Sramotno je i to što imamo tako lošu zakonsku regulativu, a rješenje je godinama unatrag predlagala upravo Granična policija, uz to da je neophodno mijenjati Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o strancima i azilu te da se isti ti migranti unutar države moraju ili pritvoriti ili biti kažnjavani - kategoričan je Galić.

Granična policija je, ističe, apsolutno za promjenu zakona.

  • Masovno pokušavaju nezakonito prijeći državnu granicu

    Masovno pokušavaju nezakonito prijeći državnu granicu

    Foto: Arhiv


- Granična policija mora imati ovlasti za korištenje sankcija, pa i represivnih mjera, jer koliko je država jaka, to se očituje po zakonu i propisima i tu se vidi moć, odnosno nemoć države, što je poruka svim migrantima. A poruka kakvu šalje država BiH je takva da migranti masovno pokušavaju krijumčarenjem i na razne načine preko BiH doći do EU - naglašava Galić.

Govoreći o resursima GPBiH, ističe da im nedostaje 375 policajaca.

Specijalna oprema

- Najveći problem GPBiH, uz kadrovsku nepopunjenost, predstavlja i nedovoljna materijalno-tehnička opremljenost, posebno opremljenost specijalističkom opremom za nadzor granice, što dodatno otežava rad policijskih službenika koji se nadljudskim naporima bore kako bi se adekvatno zaštitila državna granica. Imamo jednog policajca na 16 kilometara, odnosno jednu patrolu na 32 kilometra. S tim kapacitetima je veoma teško učinkovito zaštititi državnu granicu - pojašnjava Galić.

Propust vlasti

- Nužno je raditi na jačanju kapaciteta GPBiH kako bismo se uspješno izborili s migrantskom krizom, međutim, vlast je na to gledala kao na prolaznu fazu, ne smatrajući migracije problemom koji će nas pratiti i godinama kasnije - kaže Galić.

Više o temi Zoran Galić

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Osmica vrti oko Lagumdžije!?
NA VRH

Podijeli članak na