SOLIDARNOST

Slovenija donira BiH 48.000 doza" AstraZenece"

Postupanje u skladu s evropskim načelima, kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar

Stiže nova donacija u BiH. AFP

A. K.

24.6.2021

Slovenska vlada donijela je odluku o donaciji 48.000 doza vakcina "AstraZenece"Bosni i Hercegovini, a danas je na slovenskim graničnim prijelazima počelo eksperimentalno čitanje evropskih digitalnih potvrda.

- Donacija vakcina BiH, koja je u teškoj epidemiološkoj situaciji i sa samo 8 posto vakcinisanog stanovništva, humanitarni je i plemenit potez kojim Slovenija postupa u skladu s evropskim načelom solidarnosti i saradnje - kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar. 

Prema njegovim je riječima danas na graničnim prijelazima počeo funkcionirati pojednostavljeni sistem čitanja digitalnih potvrda s QR kodom, a od početka sljedećeg tjedna djelovat će u punom opsegu.

Naglasio je da je slovenski zdravstveni sistem dobro funkcionirao tokom trećeg vala epidemije te da je siguran kako bi Slovenija izdržala i eventualni četvrti val ako bi do njega došlo, ali da je najvažnije što opsežnije vakcinisanje kako bi se osigurala zdravstvena sigurnost na jesen. Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek pozvao je građane da se što prije vakcinišu jer je vakcina ima dovoljno, upozorivši da je Slovenija u trećem valu imala velik broj zaraženih, uslijed pojave engleskog soja virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.