LOPARE

Tošići žive u kući staroj 110 godina

Oboljela sam, ali se nadam da ćemo se useliti u novu kuću i da će nam barem malo biti lakše u životu, naglašava Mara

Mara sa sinom ispred trošne kuće. Lj. Ljubojević

Piše: Lj. Ljubojević

26.6.2021

Na inicijativu mještana majevičkog sela Lipovice kod Lopara organizirana je humanitarna akcija za izgradnju porodične kuće za tročlanu porodicu Tošić, staricu Maru i njenu dvojicu sinova. Baka Mara kaže da je život nije ni mazio ni pazio, jer je sedamdesetih godina prošlog stoljeća ostala bez supruga te je sama morala podizati troje maloljetne djece.

Podrška Općine


Porodica Tošić živi u izuzetno teškim uvjetima, u oronuloj kući koja je stara čak 110 godina.

- Oboljela sam, ali se nadam da ćemo se useliti u novu kuću i da će nam barem malo biti lakše u životu - naglašava Tošić.

Humanitarnoj akciji pridružili su se i Općina Lopare te bračni par Dragica i Živojin Tošić, porijeklom iz Lipovica, koji žive u njemačkom gradu Hanoveru.


Radovi su započeli, izgrađen temelj. Lj. Ljubojević

Načelnik općine Lopare Rado Savić kaže da je u međuvremenu izgrađen temelj za novu kuću te da je osiguran dio građevinskog materijala.

Upućen poziv

- Uputili smo poziv privrednicima i humanim pojedincima, kako mi kažemo ljudima dobre volje, da se uključe u ovu humanu aktivnost kako bi se starica, zajedno sa svojim sinovima, do kraja ljeta uselila u novi dom. Ukupna predračunska vrijednost radova iznosi oko 40.000 maraka - izjavio je Savić.

Dragica Tošić i njen suprug Živojin obećali su da će njihova porodica finansirati zanatske radove, čija je vrijednost oko 10.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.