ISPALJENA 81 RAKETA

Protivgradna preventiva RS spasila Lijevče polje i Posavinu od grada

Od Hrvatske su tražili da im doniraju rakete koje ne koriste i planiraju ih uništiti

Rad u radarskom centur u Novoj Topoli. B. Grgić

B. G.

25.6.2021

Pravovremenim dejstvom strijelaca i automatskih stanice Protivgradne preventive RS danas je širem području spriječen razvoj gradonosnih oblaka.

Tihomir Dejanović, direktor preduzeća, rekao je da su oblaci nadirali iz jugozapadnog pravca. Uprkos zabranama od strane kontrole leta u vremenu od 14 do 17 sati ispaljena je 81 protivgradna raketa.

- Dejstvovali smo u Bratuncu, Srebrenici, Vukosavlju, Čelincu, Doboju, Modriči, Prnjavoru, Laktašima, Srpcu i Zvorniku. Jučer i danas doslovce spasili smo istočni dio Lijevče polja i Posavinu. Grada je bilo u Srđevićima kod Srpca - rekao je Dejanović.

Istakao je da su na prvim stanicama Doboja i Petrova sa juga, imali led veličine oraha i jabuke, a tokom današnje popune raketama, ustanovljeno je da nije uništen ni jedan plastenik i da je dejstvo 12 raketa bilo uspješno.

 -Veliki problem nam stvaraju procesi sa jugozapada iz Federacije BiH i sa sjevera od Save. Naše rakete su praktično prve linije odbrane , i veoma je teško djelovati po formiranim gradonosnim oblacima koji dolaze iz nebranjene teritorije - rekao je Dejanović.

Zanimljivo je da su uputili nesvakidašnji dopis hrvatskim kolegama.

- Zatražili smo da nam doniraju 2.150 preostalih protivgradnih raketa, koje ne koriste i planiraju ih uništiti. To uništavanje bi ih koštalo čak 50 hiljada eura. Mi im nudimo veliku uštedu, rekao je Tihomir Dejanović, direktor „Protivgradne preventive RS“, navodeći da je vrijednost tih raketa oko milion konvertibilnih maraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.