VSTVBIH

Promijenjena definicija visoke korupcije: Političari pod većom lupom tužilaca

Novim odredbama pričinjena šteta koja je nastala kao posljedica kažnjivog ponašanja ekvivalentna je iznosu od najmanje 100.000 KM, a ne 200.000 maraka

VSTVBiH odluku usvojio na sjednici održanoj 23. juna 2021. godine. Ilustracija

Piše: E. Halimić

29.6.2021

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) na posljednjoj sjednici usvojilo je izmjene i dopune definicije visoke korupcije i organiziranog kriminala.

Kako su za „Avaz“ kazali iz VSTV-a, nova definicija podrazumijeva ispunjavanje više kriterija na osnovu kojih bi se određeni slučaj mogao smatrati predmetom visoke korupcije ili organiziranog kriminala.


Počinilac djela

- Počinilac mora biti visokopozicionirani izabrani ili imenovani nosilac funkcije na državnom, entitetskom, nivou Distrikta Brčko, kantonalnom, gradskom ili općinskom nivou, visokopozicionirani član organa upravljanja ustanove, rukovodeći državni službenik ili nosilac pravosudne funkcije na svim nivoima - pojasnili su.

Dodali su i to da mora biti ostvaren jedan od sljedećih uvjeta.


Treba biti ispunjeno više kriterija. Arhiv

- Da je počinjenim krivičnim djelom stečena imovinska korist ili pričinjena šteta koja je nastala kao posljedica kažnjivog ponašanja ekvivalentna iznosu od najmanje 100.000 KM. Da je šteta nanesena društvu - koju nije moguće novčano izraziti - takve težine da se povjerenje javnosti u institucije vlasti ozbiljno narušava. Da predmet ispunjava druge kriterije izuzetne složenosti kao što su sistematska priroda kažnjivog postupanja, izuzetno visok položaj optuženog, izuzetna težina djela ili druge kriterije izuzetne složenosti, a prema ocjeni glavnog tužioca - kazali su.


Organizirani kriminal

Prema njihovim riječima, da bi se slučaj smatrao predmetom organiziranog kriminala visokog nivoa, također moraju biti ispunjeni određeni kriteriji.

- Opći kriterij za kategoriziranje ovih vrsta predmeta jeste da se radi o definiciji organiziranog kriminala prema važećim zakonima u BiH. Predmet kvalificiran kao predmet visokog nivoa organiziranog kriminala treba ispunjavati jedan od sljedećih kriterija: organizirani kriminal u vezi s visokom korupcijom, pranjem novca, poreznom utajom, nezakonitom trgovinom ljudima, oružjem, drogom te da predmet ispunjava druge kriterije izuzetne složenosti kao što su šteta velikih razmjera, teške štetne posljedice, velika pribavljena korist ili druge kriterije izuzetne složenosti, a prema ocjeni glavnog tužioca - pojasnili su.

Stara definicija

Iz VSTV-a su nam pojasnili da je na posljednjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća izmijenjena odluka koja je bila na snazi od novembra 2018. godine.

- Izbačeno je to da će se slučaj smatrati predmetom visoke korupcije samo ako je počinjenim krivičnim djelom stečena imovinska korist ili šteta koja je nastala kao posljedica kažnjivog ponašanja ekvivalentna iznosu od najmanje 200.000 KM - pojasnili su iz VSTV-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.