USPJEŠNA SARADNJA

Rešad Pašić, svjetski poznati ginekolog s američkom adresom stanovanja, operisao sa kolegama iz Opće bolnice

Želja mu je da se u Općoj bolnici formira edukacioni centar za laporaskopiju, koji bi okupio ljekare iz cijele BiH sa zadatkom da educiraju nove generacije medicinskih stručnjaka

Medicinski tim koji je uradio operativni program sa prof. Pašićem. Opća bolnica

A. J.

1.7.2021

Ljekari Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" pod supervizijom uglednog doktora Rešada Pašića, profesora ginekologije i akušerstva i direktora minimalno invazivne ginekološke hirurgije na Odjelu za ginekologiju, akušerstvo i žensko zdravlje na Univerzitetu "Louisville" u Americi, uradili su više operacija totalne laparoskopske histerektomije i operacije duboke zdjelične endometrioze.     

Ova operativna metoda je zlatni standard, minimalno invazivna ginekološka hirurgija, a prednosti su joj znatno kraća hospitalizacija, brži postoperativni oporavak i povratak radne sposobnosti, znatno manje postoperativnih komplikacija, a sve se izvodi kroz tri mala otvora, dužine do 1 centimetar, saopćeno je iz Opće bolnice.

Medicinski tim koji je uradio operativni program sa prof. Pašićem na čelu bio je u sastavu doktori specijalisti ginekologije i akušerstva: Aida Đurđević, Nina Tiršo, Asim Spahović, Adnana Pezo te specijalista anesteziolog dr. Ranka Krtinić i instrumentari Sanela Novo i Enida Izmirlić.

Prof. Pašić ima dugogodišnju saradnju sa kolegama iz Opće bolnice i za vrijeme svakog svog boravka u Sarajevu rado  dio vremena izdvoji za edukaciju svojih kolega, prenoseći im svoje bogato znanje i vještine.


Prof. Pašić ima dugogodišnju saradnju sa kolegama iz Opće bolnice. Opća bolnica

Želja mu je da se u Općoj bolnici formira edukacioni centar za laporaskopiju, koji bi okupio ljekare iz cijele BiH sa zadatkom da educiraju nove generacije medicinskih stručnjaka.

S obzirom na to da je u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" osnovana "Asocijacija za ginekološku endoskopiju BiH“ , i da je nakon toga održano sedam stručnih simpozija, za predstojeći period je planiran nastavak davno započete  edukacije i saradnja sa našim stručnjacima koji žive u inostranstvu, navode iz Opće bolnice.


Podsjećaju da dr. Rešad Pašić ima skoro četiri decenije ginekološkog staža, a specijalizaciju je počeo na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu 1978. godine. Nakon specijalizacije iz ginekologije, magisterija  i doktorata  u domovini, stekao je doktorat i u Americi.


Obrazovanje iz ginekološke laparoskopije je započeo na Odjeljenju za Ginekologiju Univerziteta "Louisville". Bio je predsjednik Američkog Udruženja laparoskopskih ginekologa (AAGL-a) koje broji  više od 4.000 članova, a prošle godine je imenovan za počasnog predsjednika. Trenutno je predsjednik „Svjetske asocijacije za ginekologiju i endoskopiju“ a  dobitnik je nagrade „Najbolji ljekari u Americi“ i nagrade „Najbolji hirurzi u Louisvilleu“ više puta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.