NEOBIČAN HOBI

Suvad Lelo, strastveni kolekcionar pez figurica: Izdvojio sam više od 1.000 figurica iz skoro 230 postojećih serija

Mi ih nazivamo pez figuricama, a ustvari su to dispenzeri, koji su dizajnirani 1947. kao plastični upaljači koji promoviraju prestanak pušenja

Lelo: Izdvojio više od 1.000 figurica iz skoro 230 postojećih serija. A. Bajramović

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

2.7.2021

U okviru manifestacije “Ilijaški dani”, uz odobrenje austrijske kompanije “Pez”, profesor Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Suvad Lelo organizirat će izložbu pez dispenzera. U Biznis centru na trgu Alije Izetbegovića 3. jula bit će predstavljene kolekcije ukupno osam kolekcionara.

Velika vrijednost

- Izdvojio sam više od 1.000 figurica iz skoro 230 postojećih serija. Inače, u vlastitoj kolekciji imam 4.100 pez dispenzera i više od 300 drugih proizvoda vezanih za njih, kao što su kese, majice, olovke, notesi, knjige, boce, baloni… - kazao nam je Lelo.

Lelo na je jednoj izložbi. Avaz

Autor niza stručnih radova, udžbenika, monografija, strastveni je kolekcionar s najvećom zbirkom pez figurica u BiH, čija popularnost u svijetu decenijama traje. Prema posljednjim informacijama koje ima, Lelo kaže da se godišnje u BiH proda više od 200.000, u svijetu čak 70 miliona dispenzera s pet milijardi bombona, a prodaja rapidno raste.

Dio iz kolekcije. Avaz

- Mi ih popularno nazivamo pez figuricama, a ustvari su to dispenzeri, koji su dizajnirani 1947. kao plastični upaljači koji promoviraju prestanak pušenja. Inače, bombone postoje od 1927. godine, ali od tog momenta prodaja je bila bum - naglašava Lelo. 

Vrijednost kolekcija ponosnih vlasnika u Francuskoj i Austriji procjenjuje se na više od milion odnosno tri miliona eura.


Prosječna cijena

- S naših prostora “Vučko” je najpopularnija figurica na svijetu. Njena prosječna cijena je oko 500 KM. “Vučko” koji ima bob-šljem, na kojem je crna traka i sa strana po tri bijele tačke, prodat je za 5.050 eura. Nedavno je jedan gospodin našao određeni broj “Vučko” figurica u kontejneru negdje na Bistriku u Sarajevu. Jedan kolekcionar od njega je to otkupio za 350 KM, od njega preprodavač za 750 eura i imao zaradu veću od 50.000 maraka - ističe Lelo.

Zanimljiva kolekcija. Avaz

Za razliku od većine kolekcionara u svijetu, a procjenjuje se da ih samo u SAD ima više od dva miliona, za poznatog sarajevskog profesora sakupljanje PEZ figurica samo je dobar način za zabavu. Ali i oslobađanje od stresa.

- U posljednje vrijeme ovo je bukvalno postala moderna umjetnost, jer pez proizvode povremeno prodaje i vodeća aukcijska kuća “Christie's” iz Njujorka - ističe Lelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.