SJEDNICA

Dom naroda PSBiH podržao izmjene Zakona o javnim nabavkama

Dom je u prvom čitanju usvojio i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH,

Dom naroda BiH. Arhiv

Piše: D. H.

1.7.2021

Na 19. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Dom je u prvom čitanju usvojio i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.



Bez entitetske većine

Na usaglašavanje Kolegiju Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Dom naroda usvojio je Izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2018. godinu, čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH. Uz ovaj Izvještaj, Dom je usvojio sljedeći zaključak: „Zadužuje se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da budući godišnji izvještaji o izdatim, odbijenim i realizovanim dozvolama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i roba posebne namjene moraju sadržavati ime, naziv uvoznika, izvoznika, krajnjeg korisnika, kao i vrstu oružja, vojne opreme i roba dvojne namjene. Ostale karakteristike ostaju kao i do sada“.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji izdatih isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2018. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dom naroda primio je k znanju Informaciju o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. 12. 2020. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.


Stanje u oblasti migracija

K znanju je primljena i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, dostavljena od Ministarstva sigurnosti BiH. U vezi s ovom Informacijom, Dom naroda usvojio je zaključak koji glasi:

1. Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da u roku od dva mjeseca od usvajanja ovog zaključka izradi i dostavi PSBiH informaciju o stanju u oblasti migracija za period 01. 01. – 30. 06. 2021. godine;

2. Navedena informacija treba da sadrži kratak i jednostavan prikaz informacija o stanju u oblasti migracija i to samo za period 01. 01. – 30. 06. 2021. godine;

3. Informacija treba da sadrži integrisane podatke o stanju migracija iz nadležnosti Ministarstva sigurnosti i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za navedeni period.

Dom nije primio k znanju Informaciju o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2018. i 2019. godini, čiji je podnosilac Ministarstvo sigurnosti BiH.

Dom naroda usvojio je Zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure za imenovanje tri ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma PSBiH. Iz Doma naroda PSBiH u Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za provođenje procedure za imenovanje tri ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine imenovani su delegati Bariša Čolak, Amir Fazlić i Dušanka Majkić.

Dom nije usvojio delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u saradnji sa entitetskim vladama, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi cjelovit prijedlog mjera efektivne zaštite domaće proizvodnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.