NADZOR NAD KOCKARNICAMA

Usvojen nacrt zakona o igrama na sreću

Prihodi ostvareni po osnovi priređivanja igara na sreću namjenski će biti usmjereni na socijalne kategorije

Sa zasjedanja Skupštine Brčko distrikta BiH. Fena

Ad. A. / Fena

2.7.2021

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je nacrt zakona o igrama na sreću, koji će, prije konačnog usvajanja, biti predmet javne rasprave 28. avgusta.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je kako je riječ o novom zakonu koji bi, prije svega, trebao osigurati veće prihode u jednoj vrlo osjetljivoj oblasti te da će se ti prihodi ostvariti po osnovi priređivanja igara na sreću i namjenski će biti usmjereni na socijalne kategorije.

- Naše zajedničko stajalište je da nijedan zakon neće biti dobar ukoliko se ne osigura kvalitetan nadzor i kontrola nad primjenom zakona i otuda su zahtjevi zastupnika da se po pitanju primjene ovog zakona, odnosno njegove kontrole uvede posebna služba u Direkciji za finansije koja će pratiti primjenu ovog zakona - istaknuo je Milić.

Govoreći o nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dječjoj zaštiti Brčko distrikta BiH, koji su zastupnici izglasali u prvom čitanju, Milić je napomenuo da će se sada pravo na dječji doplatak vezivati za pohađanje osnovne škole čime će se riješiti problem nepoštivanja zakonske odredbe koja propisuje da je osnovna škola obvezna.

- Do drugog čitanja razmotrit ćemo i mogućnost utjecaja na zakon kako bi se djeci koja su ostala bez doplatka zbog odluke o povećanju neoporezivog dijela plaće omogućilo da ostvare to pravo - naveo je predsjednik Skupštine.

Podsjetio je kako je na prijedlog zastupničkih klubova, u prvom čitanju, usvojen i nacrt zakona o izmjeni Zakona o proračunu kojim bi se moglo omogućiti financiranje sportskih klubova.

 - Postoje oprečna mišljenja da ta izmjena Zakona neće biti dovoljna da bi se realizirao ovaj cilj. Iz tog razloga je dogovoren sastanak predstavnika Direkcije za financije, Skupštine i Vlade, u pokušaju da dođemo do cjelovitog rješenja i omogućimo opstanak i razvitak našeg sporta - kazao je Milić.

Izmjenom Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica zbog pandemije Covida, koja je, također, usvojena u prvom čitanju, po skraćenoj proceduri omogućit će se isplata zaostalih 20 posto poticaja za 2020. godinu poljoprivrednim proizvođačima na području Brčkog, za koje će ubuduće sredstva za poticaje biti planirana i isplaćivana u stopostotnom iznosu.

Nastavak 11. redovne sjednice zakazan je za 14 dana, kada će zastupnici razmotriti preostalih 20 tačaka dnevnog reda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.