AVAZ SAZNAJE

Ko će na sudsku klupu: Spremna optužnica u predmetu "Memić"

U sudskim klupama naći će se za sada Alisa Mutap, njen otac Zijad, ali i Hasan Dupovac, Josip Barić te Muamer Ožegović

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

Alisa Mutap: Uhapšena prije 15 dana

Foto: Arhiv


Tužilaštvo BiH spremilo je optužnicu u predmetu „Memić“, koja se odnosi na okolnosti ubistva mladića Dženana Memića u februaru 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, saznaje „Avaz“.

Sve završeno

Optužnica bi Sudu BiH na potvrđivanje trebala biti proslijeđena najkasnije do 20. jula.

Prema informacijama „Avaza“, moguće je da bude podignuta već i do kraja naredne sedmice, s obzirom na to da je Tužilaštvo završilo glavni dio optužbe i preciziralo ko će se naći na optuženičkoj klupi.

Radi se o predmetu koji je Državno tužilaštvo preuzelo od Tužilaštva Kantona Sarajevo krajem 2019. godine.

Saznajemo da će za sada optužnica biti podignuta protiv Alise Mutap, bivše Dženanove djevojke koja je s njim bila na mjestu nesreće, ali i njenog oca Zijada Mutapa. Alisa Mutap, koja je nedavno uhapšena, sve ove godine tvrdila je da se ničega ne sjeća jer je imala amneziju.

  • Dženan Memić: Nastradao u  februaru 2016.

    Dženan Memić: Nastradao u februaru 2016.

    Foto: Arhiv


Na optuženičkoj klupi naći se i Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a KS, policijski službenik Josip Barić te Muamer Ožegović, uposlenik hotela „Crystal“ na Ilidži.

Svi su oni uhapšeni i nalaze se u pritvoru, a pod istragom su zbog krivičnog djela pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, tačnije zbog sakrivanja i uništavanja dokaza.

Uhapšeni policajci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović, kako nam je rečeno, bit će svjedoci.

Proširena istraga

U ovom predmetu je istraga proširena na još nekoliko osoba, a ukupno je iskaz dalo 60 svjedoka u istrazi, od čega ih je devet tražilo i dobilo zaštitu.

Tužilaštvo BiH, koje se ozbiljno uhvatilo ukoštac sa slučajem, ne misli stati s hapšenjima. U narednom periodu očekuju se, kako nam je rečeno, nova. Na redu su „krupnije ribe“, tvrde naši izvori. 

Odluka na Vrhovnom sudu FBiH

Ljubo i Bekrija Seferović su bili optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Međutim, Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

NA VRH

Podijeli članak na