ULAGANJE U BOLJE SUTRA

Satler otvorio "EU Digitalnu Akademiju" na kojoj će učestvovati 50 omladinaca iz BiH

Poručio je da moć leži u mladima i da je od izuzetnog značaja da se baš oni uključe u reformske procese

Johan Satler. Arhiv

A. K.

3.7.2021

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johan Satler (Johann Sattler), danas se obratio na početku "EU Digitalne Akademije" koja se organizuje u sklopu projekta za mlade "Power of Virtual" koji finansira Evropska unija, a provodi PRONI Centar za omladinski razvoj.

Time je ujedno i započeo ovaj projekat, čiji cilj je da upozna mlade učesnike sa agendom Evropske unije, reformama koje Bosna i Hercegovina treba da sprovede kako bi se ubrzao proces pristupanja Evropskoj uniji, kao i da ih obuči tehnikama kreiranja digitalne kampanje, saopćio je PRONI Centar za omladinski razvoj.


Reformski procesi

Ambasador Satler poručio je da moć leži u mladima i da je od izuzetnog značaja da se baš oni uključe u reformske procese. Istakao je da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i da je važno iskoristiti neizbornu godinu kako bi se napredovalo na putu pridruženja.

Osnivač i generalni menadžer PRONI-a, Jasmin Jašarević, je u svom obraćanju istakao da je ponosan što u svom 23-godišnjem radu i ova organizacija ima priliku ukazati na značaj evropskih integracija za sadašnje i buduće generacije bosanskohercegovačkog društva.


Ulične akcije

Na Akademiji će učestvovati 50 mladih ljudi iz 10 gradova iz cijele Bosne i Hercegovine. U narednom periodu će imati priliku da idejna rješenja, kreirana tokom Akademije, primijene kroz digitalnu kampanju koja će trajati do Međunarodnog dana mladih, tačnije 12. avgusta. Nakon toga, planirano je obilježavanje Međunarodnog dana mladih realizacijom uličnih akcija u svih 10 gradova iz kojih učesnici dolaze.

Učesnici poručuju kako ih ovakvi projekti i podrška koju Evropska unija pruža mladima inspiriše da ostanu u BiH i uliva nadu u bolje sutra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.