ANALIZA

Nakon izlaska iz Stranke demokratske akcije: Kakva će biti politička sudbina Denisa Zvizdića

Je li bivši potpredsjednik SDA najbolja osoba za zajedničkog kandidata opozicije za Predsjedništvo BiH

Zvizdić: Prevaren 2018. godine. Arhiv

Piše: D. Hadžović

5.7.2021

Nakon višemjesečne trakavice i iščekivanja Denis Zvizdić napokon je prelomio i napustio Stranku demokratske akcije. Kao razlog svog napuštanja SDA naveo je neslaganje s odlukama rukovodstva stranke, izostajanje potrebnih kadrovskih promjena, nenabavku vakcina...


Pao u nemilost

U vezi sa svojim budućim političkim angažmanom Zvizdić je izjavio da namjerava djelovati kao nezavisni zastupnik u Parlamentu BiH. No, javnost već mjesecima špekulira o eventualnom stranačkom angažmanu Zvizdića. Pritom treba imati na umu da je Zvizdićevo eventualno političko opredjeljenje direktno vezano za njegovu ličnu političku ambiciju, a to je, vrlo izvjesno, pozicija člana Predsjedništva BiH.

Naime, nakon mandata na čelu Vijeća ministara 2014.-2018. Zvizdić se, kao elokventna osoba, sa snažnim međunarodnim vezama, prije svega Njemačkom i njenom vladajućom CDU, činio kao najlogičniji izbor SDA za Predsjedništvo.

Ipak, zahvaljujući tome što je pao u nemilost Sebije Izetbegović, umjesto Zvizdića, u Predsjedništvu se našao Šefik Džaferović, višegodišnji parlamentarac bez značajnijeg diplomatskog iskustva, ali neupitno odan bračnom paru Izetbegović. Bila je to jedna od odluka koje su potakle val nezadovoljstva u SDA i nešto preko čega sam Zvizdić nikad nije prešao. Iako još nije izvjesno da je i sam po tom pitanju donio definitivnu odluku, pred Zvizdićem se otvara nekoliko mogućnosti.

Prva, o kojoj se već špekuliralo, jeste da pokrene vlastitu stranku. Ipak, pitanje je koliko bi mu to bilo isplativo. Kreiranje nove stranke mukotrpan je i zahtjevan posao, a u BiH, kao što je poznato, vlada već prilično zagušenje na političkom tržištu, posebno na spektru desnog centra, kojem Zvizdić pripada.

Ššpekulira se da bi Zvizdić čak mogao i za Semirom Efendićem u SBiH. Arhiv

Također, špekulira se da bi Zvizdić čak mogao i za Semirom Efendićem u SBiH, no to je manje realna opcija kada se uzme u obzir da Haris Silajdžić najozbiljnije razmišlja o kandidaturi za Predsjedništvo.

Druga mogućnost, koja se na prvu čini i najlogičnijom, jeste da se pridruži svom rođaku Aljoši Čampari u Narodu i pravdi, koja je postala svojevrsno okupljalište nezadovoljnih bivših kadrova SDA. Ipak, Zvizdić, vjerovatno, nema razloga da žuri u novu stranku te mu se možda otvara i mogućnost mnogo unosnije „političke trgovine“.

Za razliku od SDA, koja je jasno dala do znanja da će Bakir Izetbegović biti njihov kandidat za Predsjedništvo 2022., trojka po ovom pitanju djeluje i dalje raštimano. NiP je već najavio da će imati svog kandidata, ali postavlja se pitanje koga. Predsjedniku ove stranke Elmedinu Konakoviću hronično nedostaje diplomatskog iskustva, a ništa bolja situacija nije ni s ostatkom članstva.

Poziv Nikšiću

Kada je riječ o SDP-u, za ovu poziciju je zainteresiran Denis Bećirović, čemu se protivi dobar dio članova partije, a Vojin Mijatović je i direktno pozvao predsjednika Nermina Nikšića da se on kandidira. Naravno, jasno je da raštimanost u trojci i ostalim opozicionim strankama po pitanju kandidata za Predsjedništvo direktno ide naruku Izetbegoviću i SDA-ovoj stranačkoj mašineriji.

No, treba imati na umu da je koalicija trojke u suštini ipak neprirodni savez ljevice i desnice te da ni NiP-u ni SDP-u nije oportuno popuštati po pitanju kandidata. Stoga, Zvizdić bi, uzimajući u obzir njegovu poziciju i iskustvo, mogao postati najmanji zajednički sadržilac te, kao nestranački kandidat, biti podržan od trojke u utrci za Predsjedništvo, kao što je, svojevremeno, i Stjepan Mesić u Hrvatskoj od koalicije stranaka lijevog centra.

Debela kompenzacija

Kandidiranje Zvizdića kao nestranačkog kandidata trojke izvjesno bi bilo daleko prihvatljivije glasačima NiP-a nego SDP-a, koji bi morao dobiti ''debelu'' kompenzaciju za ovu podršku.

No, s druge strane, rezultati prethodnih izbora jasno pokazuju da se opozicija ne smije ponovo igrati kandidiranjem više osoba za Predsjedništvo, jer do sada je to bio siguran put za pobjedu SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.