AVAZ SAZNAJE

SIPA postupa po krivičnoj prijavi advokata porodice Palić protiv Sebije Izetbegović

Koldžo je 11. juna Tužilaštvu KS predao krivičnu prijavu protiv direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i ostalih

Miralem Aščić

Izetbegović i Koldžo

Foto: Avaz


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su ponovo ušli u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Kako je potvrđeno za "Avaz" iz Tužilaštva KS, inspektori Državne agencija za istrage i zaštitu vrše pretrese na KCUS-u po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, a sve zbog navoda koji se dovode u vezu sa počinjenjem više krivičnih dijela.

Pretresi se dovode u vezu s teškim krivičnim dijelima protiv zdravlja ljudi, kao i krivičnim djelom nesavjesnog liječnje, ali i zloupotrebe položaja.

Kako "Avaz" saznaje, SIPA postupa po krivičnoj prijavi Damira Koldže, advokata porodice Palić. On je 11. juna Tužilaštvu Kantona Sarajevo predao krivičnu prijavu protiv direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i ostalih.

Još početkom aprila supruga Seada Palića Mirela Palić u ispovijesti za „Avaz“ najavila je da će tužiti KCUS i odgovorne osobe zbog nemara u liječenju.

  • Prijavljena i Amela Katica

    Prijavljena i Amela Katica

    Foto: Avaz


Koldžo je tada rekao da je Tužilaštvu KS podnio krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović, kao direktorice KCUS-a, Amele Katica-Mulalić, šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, i drugih ljekara zbog nesavjesnog liječenja, zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Također, prijavio je i zdravstvenog inspektora Luku Pirnata, bivšeg uposlenika KCUS-a, koji je potpisnik svih dokumenata kao zdravstveni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove. Dokumentaciju o ovom slučaju advokat Koldžo je dobio nakon više od dva mjeseca.

  • SIPA postupa po naredbi Općinskog suda u Sarajevu

    SIPA postupa po naredbi Općinskog suda u Sarajevu

    Foto: Avaz


- Pronađene su grube liječničke greške i propusti zbog kojih smatram da postoji osnov za podnošenje krivične prijave - kazao je Koldžo.

Podsjećamo, Sead Palić je na KCUS primljen 8. marta, u jeku trećeg vala pandemije. Preminuo je 23. marta u 44. godini. Nakon smrti supruga Mirela je dobila samo smrtni list. Otpusno pismo i dokumentaciju o toku liječenja dobila je tek 17. maja.

Zahtjev za obdukciju tijela je odbijen te je angažirala advokata, a na Facebooku je pokrenula grupu „Kolektivna tužba protiv KCUS-a“ kako bi okupila porodice koje dijele slične sudbine i prikupila dokaze protiv ove zdravstvene institucije.

NA VRH

Podijeli članak na