POLEMIKA

Iz NES-a odgovorili predsjedniku SDA: Ne vjerujemo Izetbegoviću, poznata je njegova obmana u vezi revizije tužbe protiv Srbije

Trebalo je proći 15 godina da se, umjesto institucionalnog pristupa rješavanju ovog problema, Izetbegović populistički i preko medija obrati drugim političkim strankama kako bi se predstavio dobronamjernim, kaže Ogrešević

Ogrešević: Potez Izetbegovića je populistički. Avaz

Piše: E. T.

5.7.2021

Nakon što je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) uputio pismo predsjednicima političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u kojem ističe "da BiH ima veliku priliku, ali i obavezu, da uz pomoć prijatelja iz Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država konačno riješi pitanje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH koje se odnose na uklanjanje diskriminatornih odredbi iz ustavnog okvira i izbornog zakonodavstva", oglasili su se iz Narodnog evropskog savza BiH (NES). 

Kako navode, javno pismo, koje je uputio Iztebegović, Narodni evropski savez BiH smatra izuzetno pogrešnim oblikom komunikacije koji obeshrabruje svakog normalnog građanina ove zemlje s obzirom da dolazi iz vrha partije koja se voli smatrati prvom i pretendira zadržati dugogodišnju vlast. 


Ovakav pristup smatramo izrazito lošim primjerom

Podsjećaju Izetbegovića da dok i sam navodi da razgovori i pregovori koji se odnose na izmjene Ustava i Izbronog zakona BiH traju duže od 15 godina, Bakir Izetbegović izostavlja činjenicu kojoj smo svi svjedoci, a to je da je u toku protkeklih 15 godina upravo on donosio zajedničke odluke u tajnosti, skupa sa HDZ-om i svojim drugim političkim partnerima.

- Trebalo je proći 15 godina da se, umjesto institucionalnog pristupa rješavanju ovog problema, Izetbegović populistički i preko medija obrati drugim političkim strankama kako bi se predstavio dobronamjernim i spremnim za saradnju prije svih, a zanemarujući činjenicu da se radi o vrlo ozbiljnom državnom pitanju. Ovakav pristup smatramo izrazito lošim primjerom i naš stav je da se pitanje izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH tiče svakog građanina ove zemlje i da se ono mora rješavati kroz Predsjedništvo, Vijeće ministara i državni parlament, a nikako javnim pismima - kaže predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH Nermin Ogrešević.


Sadašnji bošnjački član Predsjedništva uistinu samo pozira

On je dodao da je u ovom slučaju čak teško i imati povjerenje u Bakira Izetbegovića s obzirom na njegovu opće poznatu obmanu javnosti vezano za pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije.

U Narodnom evropskom savezu BiH smatraju ovaj čin također, populističkim i neprihvatljivim vidom javne komunikacije koji nažalost, upućuje na to da nema iskrene namjere, ali ni kvalitetnog pristupa koji bi ponudio rješenje za ovaj višegodišnji državni problem. Osim toga, umjesto da pozivi za rješavanje ozbiljnih pitanja, kakvo su Ustav i Izborni zakon, dolaze od formalnog i zvaničnog člana državnog Predsjedništva, ono ponovo stiže od njegovog stranačkog predsjednika čime se nažalost, potvrđuje jedna loša teza, a to je da sadašnji bošnjački član Predsjedništva uistinu samo pozira čuvajući mjesto svome političkom šefu. Iskreno se nadamo, da će se naši državni prvaci na vrijeme uozbiljiti i shvatiti važnost zrele i ozbiljne komunikacije, stoji u saopćenju Narodnog evropskog saveza BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.