RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA

Burno na sjednici Parlamenta BiH: Planirano povećanje administracije na državnom nivou

U budžetu nema ni sredstava za sanaciju ekonomskih šteta prouzrokovanih koronavirusom, kaže Pekić

Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o budžetu u iznosu od 1,87 milijardi KM. Screenshot

Piše: L. Memčić

7.7.2021

U Sarajevu se održava sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u čiji dnevni red je uvršten i Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

Vijeće ministara BiH je krajem marta utvrdilo Nacrt zakona o budžetu u iznosu od 1,87 milijardi KM. Taj iznos je za oko tri posto viši u odnosu na 2020. godinu. Za servisiranje vanjskog duga BiH je predviđeno oko 844 miliona KM, ili pet posto više nego 2020. godine.






Posebene odluke

Budžetom je predviđeno 21,7 miliona KM za borbu protiv pandemije koronavirusa, a Vijeće ministara BiH će posebnim odlukama propisati korisnike, namjenu, iznos i način korištenja ovih sredstava.

Inače državne institucije funkcioniraju na osnovu Odluke o privremenom finansiranju za treći kvartal ove godine koja je donesena jer ovogodišnji budžet još nije usvojen, a kojeg sada trebaju potvrditi oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi stupio na snagu.

- U budžetu nema ni sredstava za sanaciju ekonomskih šteta prouzrokovanih koronavirusom, nego su naznačena 17 miliona za borbu protiv kovida, bojim se da će ova sredstva biti utrošena tek na kraju godine. Bojim se da se neće potrošiti do kraja godine. Klub PDP-SDS neće podržati budžet, moglo se više štedjeti - rekla je Mira Pekić.

Privukla pažnju

Snježana Novaković Bursać (SNSD) ističe da predloženi budžet održava realnost.

- Mala stvar mi je privukla pažnju u vezi jedne stavke, tiče se Direkcije za civilno zrakoplovstvo gdje je iznos smanjen. Ovo je institucija koja se kontinuirano suočava sa odlaskom stručnih kadrova, i to baš zbog iznosa plata. Možemo doći u situaciju da budemo zemlja koja neće imati civilno zrakoplovstvo, ako Ministarstvo finansija može da se nekim preraspodjelama vrate sredstva ili da se nađe adekvatno rješenje za njihov rad koji zavisi od finansiranja - smatra Novaković-Bursać.

Stari trend

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) istakla je da ovaj budžet pokazuje stari trend – nedomaćinsko trošenje.

- Voljela bih da imamo strukturu novih zapošljavanja. Već godinama Ured za razmatranje žalbi vapi za zaposlenicima a ne može to ostvariti, pa imamo nesrazmjer u broju zaposlnih i rješavanju određenih žalbi. Ovdje se moglo više voditi računa o rashodima. Čini mi se da smo čekali da prođe najžešći jek pandemije pa da se razmašemo - kazala je Lepić.

Dodala je da Naša stranka i NB neće podržati budžet te da će to pokušati riješiti preko amandmana, ali, prema njenim riječima, bahat odnos prema budžetskim novcima se nastavio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.