PRESUDA ZA KLEVETU

Memija sudskim putem dokazao laži Avde Avdića: Nizozemsko tužilaštvo i SIPA su kazali da nemam veze s narkokartelima

Nizozemsko tužilaštvo i SIPA su kazali da nemam nikakve veze sa tim slučajem, ali Avdić je to ignorirao i nastavio je lagati u svojim novinskim člancima, kaže Memija

Memija dao niz dokaza za Avdićeve laži. Avaz

Piše: Ad. A.

8.7.2021

Gordan Memija, vlasnik firme „Foto Art“ dobio je presudu za klevetu protiv Avde Avdića. Kako je naveo za portal „Avaza“, Memija je Avdića tužio za četiri teksta u kojima je iznio niz laži za njegovu navodnu povezanost s narkokartelima.

-To su prva četiri teksta u kojima je Avdo Avdić napisao najveće gadosti o meni i mojoj firmi, a onda poslije toga te inforimacije je reciklirao u narednim tekstovima, i to već traje dvije godine. To je pravi teror. Tužio sam ga i za ostale tekstove koje je objavio o meni. U tim tekstovima nijedan njegov navod nije tačan. U presudi to lijepo stoji da nijedan njegov navod nije tačan. Sve što je kazao u prva četiri teksta je slagao, a sud je o tome donio presudu. Vijeće za štampu je osudilo to i reklo je da su ta četiri teksta najveći moralni prekršaj novinarstva. Nisam čak imao pravo na odgovor niti su htjeli moj demant objaviti. Tu se tačno vidi da su ti tekstovi naručeni. Ono što je indikativno je da nijedan navodn Avde Avdića nije tačan, sud je to naveo. Nijedan dokaz koji je govorio protiv njegovih tekstova on nije objavio – kazao nam je Memija.


Faksimil presude koju je Memija dobio protiv Avdića. Avaz

Memija dodaje da je Avdić i pored toga što je priložio zvanični dokument Državne agencije za istrage i zaštitu koji kaže da se ne vodi istraga protiv njega, nastavio s objavljivanjem laži.

- Nizozemsko tužilaštvo isto kaže da se ne vodi nikakva istraga protiv mene, kao i sudski vještaci. Bili su dva puta u mojoj firmi i ništa nezakonito nije pronađeno. Nema dakle nijedne stvari o kojoj piše Avdo Avdić. Sve je potpuna laž. Njegov cilj je da se preko mene sruši Elmedin Dino Konaković. Ako je novinar želio doći do istine kada mu dam papir da nije istina da me SIPA istražuje za narkokartele ni mene ni „Fotoart“ mogao je objaviti taj dokument, a i trebao je po kodeksu. Ne samo da nije želio objaviti nego je nastavio i dalje da laže. Njegov navod da je nizozemski tužilac rekao da su se preko „Memijine firme prale pare od narkokartela“, čista je laž, a i za to sam pribavio dokaz – priča Memija.


Dio obrazloženja sudske presude. Avaz

Tvrdi da je uputio zamolnicu nizozemskom tužilaštvu da bi dokazao da ga Avdić neosnovano optužuje u svojim novinskim člancima.


Odgovor inspektora holandskog inspektora Vinka. Avaz

- Od nizozemskog tužilaštva zatražio sam dokument i u njemu se jasno vidi da u toj istrazi nema ni mene ni moje firme, to su sve neki drugi ljudi i druge firme. Onda Avdić navede da je Kris Vink inspektor koji istražuje taj slučaj. Poslao sam tom inspektoru na flamanskom upit, predstavio sam se i zamolio sam ga za pomoć. On mi je odgovorio da je u konsultaciji sa tužiocem provjerio i u odgovoru mi dostavio da nisam osumnjičena osoba u ovom predmetu niti s tim imam ikakve veze. I sudski vještaci su potvrdili da ništa od onoga što je Avdić pisao nije istina i njihove nalaze je ignorirao i nastavio pisati laži. On je imao puno dokaza koji su govorili suprotno nije ih htio objaviti. Čak je ovo na kraju postalo i lično. Prvo je počeo po nalogu pisati, a kasnije je postalo lično – zaključio je Memija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.