SPOR PROTOKOL

Pismo ambasadora Nelsona jutros stiglo u Skupštinu ZDK, zastupnici ga dobili poslije sjednice

Pozicija je na današnjoj sjednici prikupila 13 potpisa koji su preduvjet za održavanje hitne sjednice

Pismo Ambasade SAD u BiH jutros stiglo na adresu Skupštine ZDK. Avaz

Piše: A. Č.

8.7.2021

Zastupnici opozicije u Zeničko-dobojskom kantonu, njih 13, stavilo je potpis na zahtjev za sazivanje hitne sjednice Skupštine ZDK. Na dnevnom redu našla bi se samo jedna tačka i to prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Na izmjene navednog zakona reagirali su OHR i Ambasada SAD u BiH koja je, osim upozorenja, otišla i korak dalje. Prekinula je saradnju sa Vladom i Skupštinom ZDK.

- Ambasada Sjedinjenih Država donijela je odluku da odmah suspenduje Memorandum o razumijevanju potpisan sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona. Memorandum se odnosio na saradnju u borbi protiv korupcije posredstvom programa našeg višeg savjetnika za borbu protiv korupcije. Nedavno usvajanje amandmana na Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova kojima se ograničava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, pravna sigurnost te vladavina zakona, dovelo je do zaključka u Ambasadi SAD da Vlada Zeničko-dobojskog kantona neće biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije – naveo je Nelson u pismu.

Pismo ambasadora Nelsona. Avaz

Iako je dio pisma nedavno objavljen na Twitteru Ambasade SAD u BiH, na adresu Skupštine ZDK namjenski je došao danas, uoči ove bitne sjednice.

Protokol Skupštine ZDK čekao je da se sjednica završi, pa su pismo tek tada poslali na e-mailove zastupnika. Ipak, opozicija je na današnjoj sjednici prikupila 13 potpisa koji su preduvjet za održavanje hitne sjednice.

Podsjećamo, uprkos upozorenjima SBB-a i drugih opozicionih stranaka, ali i zahtjevima međunarodne zajednice, da se opozovu amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK, većina u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona na sjednici 25. juna 2021. godine ipak je usvojila izmjene Zakona, ignorirajući upozorenja opozicije, struke i međunarodne zajednice da je pogubna politizacija policijskih struktura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.