SARAJEVO

Komšić i Džaferović razgovarali sa Abazovićem

Ponovili su opredijeljenost Bosne i Hercegovine za rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima kroz dijalog, uz poštovanje načela vanjske politike BiH

A. Ka.

9.7.2021

S današnjeg sastanka. Predsjednišvo BiH

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su naglasili da je Bosna i Hercegovina posvećena aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje i nastavak političkog dijaloga u regiji, te jačanje saradnje u različitim oblastima koje su od posebne važnosti za stabilnost regije.

Kontinuirani dijalog

Ponovili su opredijeljenost Bosne i Hercegovine za rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima kroz dijalog, uz poštovanje načela vanjske politike BiH, kao i načela koja su sastavni dio međunarodnog prava. Istaknuli su spremnost Bosne i Hercegovine za konstruktivan i kontinuirani dijalog u cilju ostvarivanja napretka u rješavanju otvorenih pitanja.


- Bosna i Hercegovina i Crna Gora ostvaruju svestranu institucionalnu saradnju u različitim oblastima, posebno na političkom nivou, u jačanju regionalne saradnje te u segmentu ugovorne regulative. Istaknuta je spremnost za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, infrastrukturnog povezivanja, energetike, turizma, nauke, kulture i obrazovanja. Razgovarano je i o značaju infrastrukturnih projekata, poput rekonstrukcije ceste Foča - Šćepan Polje, izgradnji Jadransko-jonske autoceste, što su, kako je rečeno, pretpostavke za jačanje robne razmjene i iskorištavanje turističkih potencijala obje zemlje – saopćeno je.

Govoreći o vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu članstva u Evropskoj uniji i NATO-u, naglašeno je da će to doprinijeti trajnoj stabilnosti i napretku regije. Bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji nakon izbora u Crnoj Gori i tranziciji vlasti, položaju manjina u Crnoj Gori te drugim temama.

Izrazili zahvalnost

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su izrazili zahvalnost Skupštini Crne Gore koja je u junu ove godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je zahvalio na prijemu članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću. Kazao je da će prisustvovati obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici, a na čelu brojne visoke delegacije bit će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Naglasio je da Vlada, narod i građani Crne Gore poštuju i prihvataju istinu i prošlost te da na tim temeljima grade budućnost svoje zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.