ALEN MURATOVIĆ

Mnogi smatraju da je bilijar kafanski sport

Osvajao je turnire u BiH i regionu, a 2013. i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu

Osim bilijara, Alen voli i košarku. Avaz

Piše: A. Bajramović

12.7.2021

Sarajlija Alen Muratović osvojio je drugo mjesto na nedavno održanom međunarodnom turniru u Baru, a nedugo zatim i deveto u konkurenciji 80 igrača bilijara na turniru u Cazinu. Nekada je osvajao turnire u BiH i regionu, a 2013. i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, ali je napravio dvogodišnju pauzu i nedavno odlučio da se vrati ovom sportu, jer bilo bi šteta „niz vodu“ pustiti 13 godina karijere.

Opaka bolest

- Skupo je baviti se bilijarom, pogotovo kad sami sebe finansirate. Mnogi ga smatraju ''kafanskim sportom'', što je potpuno pogrešno jer, osim turnira, pojedinačnih i ekipnih takmičenja, organiziraju se i evropska i svjetska prvenstva u ovom sportu - kazao je Muratović.    

Volio je i košarku, ali ne toliko kao bilijar, s kojim se druži od svoje 12. godine. Njegovi sportski uspjesi nailazili su na emotivne reakcije i podršku, jer je Alen kao jednoipogodišnjak obolio od leukemije. Rođen je u izbjeglištvu u Njemačkoj, a opaka bolest dijagnosticirana mu je neposredno nakon povratka u BiH.  


Ponosan na priznanja. Avaz

- Nakon liječenja na Pedijatriji u Sarajevu morali smo u Švicarsku. Rahmetli dedo platio je više od 100.000 franaka za transplantaciju koštane srži i liječenje. U Cirihu sam bio šest mjeseci, bila je to teška borba, ali uspio sam pobijediti leukemiju - prisjetio se Alen.

Novi pokušaj

Njegova majka je, s još nekoliko roditelja, osnovala Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka”, a njen susret s Alenovim trenerom Senadom Pehlivanovićem desio se u sarajevskoj “Radon Plazi” i prethodio je njegovim aktivnim treninzima i uspjesima. 

Sati treninga dnevno bit će potrebni za povratak na evropski tron prvog igrača iz BiH koji je osvojio medalju na Evropskom prvenstvu. Ali Muratović je spreman pokušati ponovo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.