UPOZORENJE

Svjetski naučnik Ivan Đikić za "Avaz": Delta soj se 60 posto brže širi

Četvrti val stigao u Evropu, ne može se zaustaviti, kaže Đikić

Đikić: U Velikoj Britaniji nova varijanta preuzela gotovo 90 posto novozaraženih. Agencije

Piše: Miralem Aščić

13.7.2021

Molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih naučnika Ivan Đikić rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da je četvrti val pandemije koronavirusa već stigao u Evropu te da se novi delta soj širi u zemljama regiona, i to mnogo brže nego britanski.

Veliki problem

Đikić upozorava na to da ne smije doći do novog opuštanja, jer zemlje koje su vakcinisale više od 50 posto populacije našle su se u velikim problemima, prije svega Velika Britanija, Španija, Portugal...

- Opasnost delta soja ogleda se u tome što se čak 60 posto brže širi od originalnog britanskog alfa soja. Znači, alfa varijanta je zaraznija 30 posto nego originalni virus. Sada je širenje virusa brže za 60 posto i to je najopasnije kod ove varijante - kaže Đikić.


Đikić: U Velikoj Britaniji nova varijanta preuzela gotovo 90 posto novozaraženih. Agencije

Kako ističe, najveća opasnost za sada je vidljiva u Velikoj Britaniji, u kojoj je bilo mirno razdoblje, bez širenja virusa, a pogotovo nakon vakcinisanja.

- Iako imaju dosta veliki broj cijepljenih, ova nova varijanta je preuzela gotovo 90 posto novozaraženih. I tamo je situacija opasna. Ide ka gorem i broj zaraženih je iz dana u dan sve veći. To znači da nam ova nova varijanta i s cijepljenjem može stvarati probleme - kaže Đikić.

On tvrdi da je delta varijanta već prisutna u zemljama regiona, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

- Sada moramo biti oprezni i dosta se testirati. Moramo otkriti gdje i kada se pojavljuje ova nova varijanta, kako bismo spriječili širenje u populaciji. Na taj način ćemo odgoditi nekontrolirano širenje i nećemo biti u onoj situaciji kao u trećem valu, kada smo bili nepripremljeni - smatra Đikić.


Broj umrlih

Naglasio je da je četvrti val stigao u Evropu, da je vidljiv u Velikoj Britaniji, Španiji...

- To se ne može zaustaviti, ali posljedice četvrtog vala mogu. Možemo ih vrlo lagano upola smanjiti po broju umrlih i broju oboljelih, ali i po zatvaranju društva. Sve te stvari možemo puno bolje organizirati i pripremiti - istakao je Đikić.


Šta je s Bosnom i Hercegovinom

Na pitanje šta je sa zemljama, poput BiH, koje su vakcinisale mali broj stanovnika, a novi delta soj se širi i prijeti, Đikić kaže da su potrebne mjere.

- Moraju se uvoditi pravilne mjere i morate što više cijepiti stanovništva - naglasio je.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.