BLOKADE

Desetine kamiona danima na granici, roba propada

Od prošle godine se zna za problem, ali nikome nije palo na pamet da ga riješi do ove sezone, kaže Tursunović

Kamioni već nekoliko dana stoje na granici s Hrvatskom. Avaz

Piše: E. Halimić

15.7.2021

Poljoprivrednici i prijevoznici iz BiH su na koljenima. Osim ionako otežanih uvjeta za poslovanje, sa svih strana stižu brojne blokade.


Radno vrijeme

Tursunović: Državu nije briga. Arhiv

Tako više desetina kamiona s kornišonima i šljivama bh. poljoprivrednika već nekoliko dana stoji na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška s Hrvatskom, jer zbog radnog vremena fitosanitarni inspektori ne uspijevaju na vrijeme provjeriti sve proizvode koji dođu na ovaj prijelaz.

To dovodi do toga da krastavci kornišoni i domaća šljiva truhnu i propadaju, a bh. proizvođači zbog sporih procedura s hrvatske strane probijaju rokove dostave i gube svoje kupce.

Problem je nastao kada je Hrvatska odredila samo granične prijelaze Bijača i Bosanska Gradiška kao prijelaze preko kojih je moguće izvoziti svježe poljoprivredne proizvode. Zbog prevelikog broja izvoznika iz Krajine i sjeverne Bosne koji gravitiraju na ovom prijelazu, stvorile su se gužve koje dovode do propadanja proizvoda.

Ibrahim Tursunović, predsjednik Marketinške asocijacije „Bh. šljiva“, kazao je za „Avaz“ kako je zakazala država, koja je još prošle godine morala riješiti problem.

- Od prošle godine se zna za ovaj problem, ali nikome nije palo na pamet da ga riješi do ove sezone. Sada, kad nam proizvodi propadaju, mi opet moramo sanirati posljedice - kazao nam je Tursunović.

Dodao je da su troškovi ogromni jer sada kamioni moraju ići po nekoliko stotina kilometara da bi prešli granicu.


Ponižavanje države

- I kao da to nije dosta, sada nas i ovako blokiraju. Ovo je ponižavanje i države, koju to nije briga, ali i uništavanje bh. poljoprivredne proizvodnje - naglasio je Tursunović.

Prema njegovim riječima, ovo dovodi do kvarenja proizvoda, a samim tim se gubi i kvalitet.

- Šta je, tu je. Dugoročno je još opasnija činjenica da zbog svega ovoga naši poljoprivrednici ne mogu ispoštovati termine isporuke koje su im postavili kupci, pa tako gube i kupce u EU - zaključio je Tursunović.

Riješen problem sa Slovenijom

Mitrović: Sve ide po starom. Arhiv

Republika Slovenija povukla je odluku koja se odnosi na to da svi strani državljani, uključujući i profesionalne vozače koji obavljaju međunarodni prijevoz putnika i roba, bilo u tranzitu ili bilateralno, za ulazak u tu zemlju moraju imati PCR test, HAG antigenski test, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su u periodu od proteklih ne više od 180 dana prebolovali COVID-19.

Ovo je za „Avaz“ potvrdio ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović.

- Slovenija je shvatila da mora profesionalne vozače koji obavljaju međunarodni prijevoz putnika i roba izuzeti iz ove odluke i to su uradili. Sve, dakle, ide po starom, omogućen je tranzit. Problem bi bio za privredu BiH, ali i svih zemalja zapadnog Balkana. Bilo bi tu problema i za Tursku, pa i Rumuniju i Bugarsku. Odluka bi napravila užasne probleme na granicama - pojasnio je Mitrović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.