SUD BIH

Afera Respiratori / Ganibegović pisao Novaliću: "Jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini "

Tužilaštvo na današnjem pretresu u Sudu BiH uložilo dva seta materijalnih dokaza

Novalić po dolasku u Sud BiH. B. Cerić

Piše: B. Cerić

16.7.2021

U Sudu BiH danas je održano ročište federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak,vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić i Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije BiH.


Komunikacije mejlom i viberom

Državni tužilac Džermin Pašić iznio je danas set materijalnih dokaza kojima se, kako je kazao, potvrđuje oraganizirano djelovanje optuženih koji su djelovali sinhronizirano i svaki od njih imao je svoju ulogu.

Uloženo je mnogo dokumenata, ugovora, te prepiski mejlom i viberom.

Da je o svemu bio upoznat premijer vlade Federacije BiH Fadil Novalić, između ostalog, dokazuje i komunikacija njegovog šefa kabineta Hasana Ganibegovića koji je bio 22. aprila prošle godine u kontaktu s Harunom Avdagićem iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva koja je na kraju, u kratkom roku, omogućila firmi "Srebrena malina” da se registrira za uvoz medicinske opreme.

Nakon razgovora s Avdagićem, Ganibegović šalje poruku Novaliću: “Ja, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini”.


Fikret Hodžić: "Premijer rješava dozvolu lično". M. Haskić

Novalić mu poslao smajli

Novalić pita “Što?” nakon čega Ganibegović piše “Dao je Harunu neku ženu, moram ja s njom”. Novalić odgovara “zato smo tebe dali na to” i šalje mu smajli.

Službenik Privredene banke Sarajevo u komunikaciji pitao je Fikreta Hodžića šta je sa dozvolom za rad s medicinskom opremom, Hodžić odgovara:

- Lično Premijer rješava dozvolu, to će biti završeno.

Tužilac Pašić iznio je i set materijalnih dokaza kojima je, kako je rekao, želio pokazati da su svi akti vezano za uvoz respiratora modelirani 24. aprila 2020. godine i u kojima je naveden drugi model respiratora.

Odbrane su više puta prigovarale na način izvođenja dokaza, zahtijevajući da Tužilac prestane komentirati dokaze koje ulaže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.