STRUČNJACI

Prof. dr. Nabil Naser: Kako COVID-19 utječe na zdravlje našeg srca

Nuspojave se češće javljaju kod mlađih muškaraca, i to nedugo nakon druge doze vakcine

Piše: Avaz.ba

17.7.2021

Dr. Naser: COVID-19 infekcija nije samo respiratorna bolest. Avaz

Od početka pandemije COVID-19 i tokom liječenja pacijenata s akutnom SARS-CoV-2 infekcijom, uz brojne druge zdravstvene tegobe, zabilježeni su i slučajevi kardiovaskularnih komplikacija: akutni infarkt miokarda, kardiogeni šok, miokarditis - upala srčanog mišića, perikarditis - upala srčane kese, srčane aritmije i poremećaj koagulacije s tromboembolijom raznih organa.

Najnovija saznanja

- Akutna COVID-19 infekcija nije samo respiratorna bolest već može biti multisistemska bolest s kardiovaskularnim, tromboembolijskim, neurološkim, jetrenim, bubrežnim, gastrointestinalnim, endokrinim i dermatološkim komplikacijama. Osim toga, tokom praćenja pacijenata koji su imali akutnu SARS-CoV-2 infekciju, zabilježene su kardiološke komplikacije - kaže prof. dr. sci. med. Nabil Naser.

Najnovija saznanja, koja su nastala nakon praćenja vakcinisanih osoba, u vrlo rijetkim slučajevima, kada su u pitanju nuspojave nakon vakcinacije “Pfizer” i “Moderna” dozama, govore o upali srčanog mišića i srčane kese.

Odbor za sigurnost (PRAC) Evropske agencije za lijekove (EMA) izvijestio je da se nuspojave češće javljaju kod mlađih muškaraca, i to nedugo nakon druge doze vakcine.


Prijavljeni slučajevi

Analiza prijavljenih slučajeva govori da je kod osoba koje su primile “Pfizer” registrirano 145 slučajeva miokarditisa i 138 slučajeva perikarditisa od datih 177 miliona doza. Kod “Moderna” vakcine uočeno je 19 slučajeva miokarditisa i 19 slučajeva perikarditisa od 20 miliona datih doza. Pet osoba je umrlo, ali sve su bile starije ili su imale druge zdravstvene tegobe.

- Veza s upalom srca pronađena je samo kod vakcina koje se oslanjaju na mRNA tehnologiju za pokretanje imunološkog sistema. Do sada nije pronađena uzročna veza s vakcinama poput “AstraZeneca” ili “Janssen” koje koriste genetski modificirani virus - govori prof. dr. Nabil Naser.

Kako pojašnjava, najčešći simptomi miokarditisa i perikarditisa su bol u prsima, osjećaj zaduhe i lupanja ili nepravilnih otkucaja srca.

Kako je naglašeno iz EMA-e, svi koji imaju ove simptome trebaju se obavezno javiti kardiologu zbog detaljnog pregleda kako bi mogli dobiti brz medicinski tretman koji će pomoći da se brzo oporave i izbjegnu komplikacije.


Nuspojave nakon vakcinacije rijetke

- Treba naglasiti da su nuspojave nakon vakcinacije izuzetno rijetke i obično su blage, a osobe se uglavnom oporavljaju brzo, uz standardni tretman i odmor.

S druge strane, benefiti vakcinacije daleko su veći nego moguće nuspojave i savjetuje se da svaka osoba primi vakcinu koja u velikom procentu spašava život i smanjuje stopu smrtnosti od SARS-CoV-2 infekcije - poručuje prof. dr. Nabil Naser.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.