POGLED IZ OPOZICIJE

Dževad Poturak: Šta radi Vlada Kantona Sarajevo

Trojka je uspjela, stvarno je teško objasniti kako, zaustaviti i one projekte koje je fantastično vodio premijer Mario Nenadić

Piše: Dževad POTURAK

19.7.2021

Dževad Poturak. Avaz

Vlada Kantona Sarajevo (KS), koju u glavnom gradu mnogi zovu Konakovićeva vlada, jer njegova stranka ima većinu ministara (sedam je NiP-ovih od 13 članova Vlade), na vlast je došla pod euforijom promjena nakon lokalnih izbora krajem prošle godine. Konakovićevu vladu podržava trojka, odnosno skupštinska većina stranaka NiP, SDP i Naša stranka, s još nekoliko tzv. preletačevića.

Početna zvijezda trojke od samog početka rada Vlade sve je manje sijala, da bi danas to postala, prema mišljenjima mnogih, daleko ispodprosječna Vlada koju mnogi nazivaju komunalna ili Facebook vlada.

Fotografiraju se za Facebook

A da je uistinu tako, argumenata je napretek. U infrastrukturnom smislu sve je stalo, radova uopće nema, u Kantonu Sarajevo nema nijednog velikog gradilišta s kranom. Trojka je uspjela, stvarno je teško objasniti kako, zaustaviti i one projekte koje je fantastično vodio premijer Mario Nenadić.

Potrebno je da se sjetimo da je, ipak, za vrijeme Nenadićeve vlade započela izgradnja Prve transverzale, najvećeg infrastrukturnog projekta u Kantonu Sarajevo. Mašine su već bile na terenu kod Željezničke stanice, radilo se. Međutim, trojka je sve uspjela zaustaviti. Nadalje, javnost je svjesna da je i gradnja Južne longitudinale obustavljena. Dakle, svaki važniji infrastrukturni projekt koji je bio pokrenut oni su blokirali, a novih nemaju.

Kako bi to nadomjestili i građanima zamazali oči, oni su pojačali aktivnosti na Facebooku i najviše se fotografiraju kako dijele novac iz budžeta koji nije njihov, nego svih građana. Zbog toga sam na posljednjoj sjednici Skupštine KS i odlučio da im na atipičan način kažem da ništa ne rade i kao skupštinski zastupnik pozovem ih da konačno počnu raditi. Simbolično sam im poklonio lopate i metle.

Premijeru Forti tom prilikom sam kazao da konačno iskoristi fantastičan autoritet Konakovića, koji je dugi niz godina bio premijer, predsjedavajući, lider šestorke, trojke i ima najveći broj ministara u KS, te da se počne nešto raditi. Pozvani su na konkretne akcije nakon osam mjeseci otkako su preuzeli mandat. Svjedoci smo da je trojka, svjesno ili ne, građanima mnogo obećala, a danas imamo situaciju da ta obećanja niko ne ispunjava. Štaviše, imamo probleme koje, naprimjer, u vrijeme premijera Marija Nenadića niste mogli ni sanjati, a to su prljave ulice, hrpe smeća u naseljima, nepokošena trava…

Na ove probleme smo ukazali i tako ćemo nastaviti, ne smijemo sjediti skrštenih ruku i biti nijemi na njihov nerad. Premijer Forto nije nam nabavio vakcine, GRAS propada, jedno tramvajsko stajalište nisu u stanju završiti za skoro dvije godine, ne znaju nabaviti ni serum protiv zmijskog otrova, a zmija je ovih dana sve više na našim ulicama...

Važno je napomenuti da smo mi, Klub zastupnika SBB-a, kao opozicija, prilikom imenovanja trojke imali vrlo korektan odnos prema njima, gdje smo kazali da će SBB glasati za Vladu, da nećemo dozvoliti bilo kakve ucjene političke prirode, ali isto tako kazali smo da ćemo kao opozicija, a u interesu građana, ukazivati na sve loše poteze i nerad.

Znanje i kapacitet

Došao je trenutak kada SBB kao opozicija mora, zbog odgovornosti prema građanima, ukazati na nerad. Vlada mora početi provoditi suštinske reforme koje su najavljivali i na kojima su dobili glasove, a ne da se bave obilascima lokalnih cesta. To je odgovornost SBB-a prema narodu, jer je upravo opozicija ta koja mora kontrolirati vlast.

I da, ovdje je vrlo važno napomenuti da su vlade tadašnje šestorke i današnje trojke dva potpuno različita svijeta. Šestorka jeste imala potrebnu energiju i zamah, znanje i kapacitet da se uhvati ukoštac s društvenim, privrednim i drugim problemima koji tište glavni grad BiH. Danas su mnogi svjesni da je upravo SBB politički faktor koji pravi ogromnu razliku između nekadašnje šestorke i današnje trojke.

Dakle, SBB je svojim velikim potencijalom, kako kadrovskim tako i političkim, bio dio šestorke, što današnjoj trojci nedostaje. Ali SBB nije mogao ostati dio šestorke jer su nas tadašnji katastrofalni potezi Konakovića i njegove stranke bukvalno otjerali iz te koalicije. SBB je u Skupštini Kantona Sarajevo ostao dosljedan te ćemo vrlo pošteno i odgovorno prema građanima kao opozicija nastaviti djelovati. Nećemo i nemamo pravo šutjeti, jer Konakovićeva vlada ništa ne radi.

(Autor je zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.