EKONOMSKA SARADNJA

Tegeltija: BiH je spremna da bude dio "mini-šengena"

Tegeltija je rekao da u Evropi postoji otpor zbog naziva "mini-Šengen", jer smatraju da je to njihov projekat, ali da nema problema da naziv bude promijenjen

A. Ka. / Srna

Zoran Tegeltija

Foto: Agencije


Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je BiH spremna da bude dio "mini-Šengena" i svakog projekta kojim će biti unaprijeđena ekonomska saradnja zemalja Balkana.

Tegeltija je rekao da u Evropi postoji otpor zbog naziva "mini-Šengen", jer smatraju da je to njihov projekat, ali da nema problema da naziv bude promijenjen.

On je istakao da će predstavnik BiH, ukoliko bude pozvan, prisustvovati narednom sastanku o "mini-Šengenu".

- Saglasni smo da saradnja bude unaprijeđena, pogotovo u infrastrukturi, jer ako je ona loša teško je imati kvalitetnu ekonomsku saradnju - rekao je Tegeltija novinarima u Laktašima.

Govoreći o zastupljenosti Srba u pravosudnim institucijama BiH, Tegeltija je rekao da ih ima na pojedinim rukovodećim pozicijama, ali da su promjenama u Visokom sudskom i tužilačkom savjeta ostali bez jedne od takvih pozicija.

- Uvijek smo se zalagali da se reforma pravosuđa dogovori i da bude jednaka zastupljenost svih - rekao je Tegeltija i ocijenio da je potrebno uraditi kvalitetnu reformu pravosuđa, te da u imenovanjima kadrova u pravosudnim institucijama ne učestvuju Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH.

Više o temi Zoran Tegeltija

NA VRH

Podijeli članak na