REGION

"Mini Šengen" kreće bez BiH

Naša država uopće nije dobila pozivnicu da učestvuje na samitu niti da se pridruži najavljenim sporazumima

Rama, Vučić i Zaev potpisat će tri sporazuma. Arhiv

Piše: E. Halimić

28.7.2021

Na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju 29. jula Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija će potpisati tri sporazuma, čime će bez Bosne i Hercegovine i zvanično krenuti realizacija regionalne ideje „mini Šengen“.


Tri sporazuma

Kako je najavljeno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Edi Rama i Zoran Zaev potpisat će sporazum o trgovini, radnim dozvolama i u međusobnoj podršci u slučaju požara, poplava i prirodnih katastrofa.

- Primjena dokumenata čije je potpisivanje najavljeno značajno će ubrzati kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu. Međusobnim priznavanjem dokumentacije prilikom uvoza i izvoza certifikat izdat u Skoplju, Tirani ili Beogradu bit će validan u sve tri zemlje, roba će brže prelaziti granice, procedure će biti jednostavnije, a troškovi privrede manji - kazao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Bržem kretanju robe, kao i putnika dodatno će, kaže, doprinijeti i uvođenje “brzih traka” na prijelazima između zemalja potpisnica.

Međutim, kako saznajemo iz Vijeća ministara BiH, Bosna i Hercegovina uopće nije dobila pozivnicu da učestvuje na samitu niti da se pridruži najavljenim sporazumima, a sve zbog činjenice da do sada bh. vlast nije iskazala konkretnu namjeru da postane dio priče o „mini Šengenu“.

Najavljeno je da će u Skoplju biti predstavljeno i novo ime regionalne inicijative „mini Šengen“.

Podsjećamo, korištenje ovog imena izazvalo je negodovanje Evropske unije, zbog čega je odlučeno da će se inicijativa ubuduće zvati drugačije.


Tegeltija: Spremni smo biti dio projekta. Avaz

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija za „Avaz“ je izjavio da je BiH spremna biti dio „mini Šengena“.

- Spremni smo da budemo dio svakog projekta kojim će biti unaprijeđena ekonomska saradnja zemalja Balkana - kazao je Tegeltija.


Naredni sastanak

On je istakao da će predstavnik BiH, ukoliko bude pozvan, prisustvovati narednom sastanku o „mini Šengenu“.

- Saglasni smo s tim da saradnja bude unaprijeđena, pogotovo u infrastrukturi jer, ako je ona loša, teško je imati kvalitetnu ekonomsku saradnju - rekao je Tegeltija.

Posljednja šansa 6. oktobra

Također, lideri BiH, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova trebali bi potpisati 6. oktobra u Sloveniji regionalni sporazum o slobodi kretanja i boravka građana, međutim, pitanje je da li će BiH uspjeti završiti neophodne procedure i stvoriti mogućnost za potpis tog sporazuma, koji bi od 1. januara naredne godine trebao stupiti na snagu.

Prema nezvaničnim informacijama, BiH još nije zvanično pokrenula proceduru usvajanja tog sporazuma koji će građanima šest zemalja zapadnog Balkana omogućiti putovanje s ličnom kartom i boravak do tri mjeseca, a ako uzmemo u obzir složene procedure, pitanje je da li će taj posao biti završen do oktobra i narednog sastanka lidera zemalja zapadnog Balkana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.