UOČI DŽENAZE

Biciklistički maraton u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane: Pamćenje žrtava je preduvjet za budućnost

Organizator je Klub ekstremnih sportova ”No limit” iz Bihaća

Počeo biciklistički maraton u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

19.7.2021

U znak sjećanja na u posljednjem ratu ubijene Prijedorčane sa gradskog trga u Bihaću danas je krenuo prvi biciklistički maraton Bihać-Kozarac, koji je organizirao Klub ekstremnih sportova ”No limit” iz Bihaća, javlja Anadolu Agency (AA).

- Godinama smo planirali i evo ove godine prvi put organizirali biciklistički maraton, kako bismo prolazeći kroz krajiške gradove podsjećali na stradanja u Bosanskoj krajini, i na jedan sportski način odali počast nevino ubijenima. Maraton prolazi kroz Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi i Prijedor. Danas imamo i jednog učesnika iz Bugojna, a slijedeće godine očekujemo više učesnika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva - kazao je Ermin Lipović, organizator maratona.

Maraton je krenuo iz Bihaća, Cazina i Bužima

Maraton je istovremeno krenuo iz Bihaća, Cazina i Bužima. 

Svi će se učesnici okupiti u Bosanskoj Otoci odakle će zajedno do Prijedora, odnosno Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, gdje će se sutra klanjati kolektivna dženaza za 12 prijedorskih žrtava.

Sutra Dan žalosti u USK

- Nadamo se da će ovaj maraton postati tradicionalno podsjećanje na žrtve Prijedora i prilika da im građani Krajine odaju počast. Smatram da je ovo vrlo važna poruka koju prenose, jer pamćenje žrtava jest preduvjet za budućnost - rekao je Mujo Begić, Šef ureda Instituta za traženje nestalih u Bihaću.

Radi 25. kolektivne dženaze koja se sutra klanja nevino ubijenim Prijedorčanima, utorak, 20. juli, Vlada Unsko-sanskog kantona proglasila je Danom žalosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.