BUDUĆI POLITIČAR

Zalihić: Postajem član SDA, platio bih im članarinu retroaktivno

Konaković je vrhunski obmanjivač, dođe do poluistina i formira svoju priču, rekao je

Zalihić: SDA me molila da preuzmem Hitnu pomoć. Arhiv

Piše: A. K.

21.7.2021

Bivši direktor Hitne pomoći Adem Zalihić kazao je kako ga ranije politika nije interesirala, ali je ipak najavio da će se uskoro učlaniti u SDA. Zalihić je danas gostovao na N1. 

-Što se tiče SDA, vrlo brzo ću postati zvanično član SDA. Konaković (Elmedin, op.a.) je vrhunski obmanjivač, dođe do poluistina i formira svoju priču. Nikad nisam platio članarinu nikome, sad bih retroaktivno rado platio članarinu SDA. Politika vas postavlja u skaldu sa zakonom, politika vas razrješava u skladu sa Zakonom. Ali politika ne može to raditi mimo zakona - kazao je.

Upitan je da li je politički postavljen na mjesto direktora Hitne pomoći.

- Dobro je to pitanje. Ja nisam bio politički aktivan. Zvali su me neki iz SDA koji su rekli da je direktorica Sena Softić dala otkaz i molili me da preuzmem. Nakon nekoliko dana sam dao ostavku. Počeli su pristisci na mene od strane istomišljenika prethodne direktorice. Ja sam spasio Hitnu pomoć, radio sam dan i noć. Napravili smo fantastične rezultate - rekao je Zalihić..



Platili svima, pa i meni

Govori kako Pravilnik i Statut Hitne pomoći nisu usklađeni, te je dodaje kako je Upravni odbor svima platio da se doškoluju, pa i njemu.

- Samir Suljević je sa Konakovićem počeo potezati priču na sjednici o tome. Pravilnik nije uvršten u Statut Hitne pomoći KS. Direktorica to nije uradila. Ja sam imao sreću u nesreći kad sam došao. Po ovome niste mogli raspisati konkurs jer nije uvršteno u Statut, ja sam imao prvi stepen menadžmenta i prijavio se. Statut me obavezao da u roku od 24 mjeseca moram steći drugi ili treći stepen, po ranijem Pravilniku uvrštenom u Statut. Ako želim ostati direktor morao sam nastaviti školovanje. UO koji je prethodnoj direktorici sva tri stepena platio, a i nekimm uposlenicima, platio je i Ademu Zalihiću 2. ili 3. stepen jer tako stoji u Pravilniku - rekao je.

Kantonalna inspekcija je ovo problematizirala i u izvještaju 2020. godine navela da se samo plaćaju promjene ili ako se uvodi novi rad.

- Oni su napravili primjedbu, nisu rekli da nije u skladu sa Zakonom. Ljudi su i prije mene i poslije mene tako postupali. Nisam ja adresa kojoj se to upučuje. Konaković je rekao neistinu, nisam ja direktno sebi plaćao već UO. Nije Adem isključivo i nije Adem lično - rekao je.


Trojka poslala inspekciju

Govorio je i o povećanju plata radnicima. 

- Ja sam policiji dao iskaz. Mislim da sam jedini direktor kojem se dolazi jer je povećao plate, inače kradu od radnika. Stimulisao sam ljude koji se bore za povećanje svog koeficijenta. Smatram da su zakonski uvećane. Inspekcija je napisala svoje mišljenje. Zvala ih je Trojka, nije valjda SDA - smatra Zalihić.

Dodao je da konkursi nisu namješteni, te da mu je Nedim Biber nudio 9.000 da zaposli doktoricu.

- Konkursi nisu namješteni, to odgovorno tvrdim. Zbog toga hoće da smIjene Adema. Nedim Biber mi šalje 9.000 da zaposlim doktoricu i masa tih ljudi. Sve inspekcije ovog svijeta bujrum da dođu u Hitnu pomoć. Kad sam imenovao Komisiju, rekao sam hoću najbolje od ponuđenih - kazao je Zalihić.

Podsjetimo, Adem Zalihić je prije nekoliko dana rekao da ga "namjerno smjenjuju uoči Bajrama" i za sve optužio Konakovića. Nakon što mu je ovaj poslao poruku na Facebooku, Zalihić mu je odgovorio sa "mrš". 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.