I PORED PANDEMIJE

AMUS: Počela isplata tantijema autorima

Korisnici su AMUS-u uplatili značajno manje naknada za korištenje repertoara, iz razloga povezanih s pandemijom

A. Ka.

AMUS

Foto: Ilustracija


Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) počela je s isplatom tantijema autorima za 2021. godinu.

U vremenu globalne pandemije bolesti COVID-19 koja je, pored ugrožavanja zdravlja ljudi, izazvala i velike ekonomske posljedice, informacija da je AMUS uspio osigurati sredstva za isplatu tantijema prije svega će obradovati autore koji su, u poslovnom smislu, platili izuzetno visoku cijenu svih zabrana, ograničenja i restrikcija tokom pandemije.

Zvanični podaci

Prema zvaničnim podacima Međunarodne konfederacije autora i kompozitora (CISAC), čiji je AMUS punopravni član od 2017. godine, u Izvještaju za 2020. navedeno je da je zbog globalne pandemije zabilježen gubitak 3.500.000.000 autorskih naknada, što je gubitak u iznosu 35% u odnosu na 2019. Ako gledamo zemlje okruženja, gubitak je možda i veći nego na globalnom nivou.

Nažalost, ni AMUS nije bio izuzetak takvog negativnog trenda. Korisnici su AMUS-u uplatili značajno manje naknada za korištenje repertoara, iz razloga povezanih s pandemijom (zabrana izvođenja muzike uživo, smanjeni prihodi emitera od oglašivača, korištenje muzike na internetu besplatno i uz male iznose naknada...). Zahvaljujući angažmanu svih zaposlenih, Stručnoj službi, Upravnom odboru, predsjedniku Skupštine i Nadzornom odboru, AMUS ni u jednom trenutku nije prestao sa svojim djelovanjem, te uprkos tome što se nekada činilo da je cijeli svijet stao, AMUS je nastavio s radom za dobrobit svih svojih članova tokom cijele pandemije koja, nažalost, još traje.

Osigurali sredstva

- Ovom prilikom želim izraziti zadovoljstvo što smo i pored svih problema s kojim smo se susretali u proteklom periodu, koji nisi bili vezani samo za pandemiju, uspjeli osigurati sredstva za isplatu tantijema našim autorima, koji su u ovom vremenu, uz turizam, platili možda i najveću cijenu pandemije. Nije bilo lako ni svim našim korisnicima, radio i TV emiterima, ugostiteljskim objektima, poslovno-prodajnim prostorima, jer su njihovi prihodi bili znatno umanjeni. Sve to je izravno vezano sa samim autorima i zato želim da se zahvalim svima onima koji imaju potpisan ugovor s AMUS-om što su i u ovom teškom vremenu poštovali svoje obaveze, jer muzika je proizvod autora i kao svaki drugi proizvod na tržištu ima svoju cijenu - rekla je Lejla Trnčić, direktorica Stručne službe AMUS-a.

Treba napomenuti da je AMUS 2020. godine izvršio dvije isplate tantijema svojim članovima, nastavljajući praksu iz prethodnih godina iako je zakonska obaveza AMUS-a da vrši raspodjelu tantijema jednom godišnje.

Više o temi AMUS

SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Počela isplata tantijema autorima
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na