VREMEPLOV

Na današnji dan: Svijet se sjeća krvavog pohoda Brejvika

Američki pilot Vilijam Post prvi je sam obletio Zemlju

Fu. M.

Anders Behring Breivik

Foto: Agencije


Godine 1739. Turska vojska u bici kod Grocke pobijedila je Austrijance i primorala ih da napuste Srbiju i Beograd. Beogradskim mirom od 18. septembra Beograd i teritorije sjeverno od Zapadne Morave su poslije 21 godine ponovo pripali Otomanskom carstvu.

1812. U bici kod Salamanke, u Španiji, Britanci su pod komandom vojvode od Wellingtona porazili Napoleonovu vojsku kojom je komandovao maršal Auguste Marmont.

1888. Rođen američki mikrobiolog porijeklom iz Ukrajine Zelman Abraham Vaksman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1952. za pronalazak streptomicina.

1933. Američki pilot Vilijam Post (William) prvi je sam obletio Zemlju. Let je trajao sedam dana, 18 sati i 49 minuta.

1943. Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu zauzele italijanski grad Palermo, na ostrvu Sicilija.

1972. Sovjetska kosmička sonda Venera 8 spustila se na površinu Venere s koje je deset minuta, prije nego što su izgorjeli instrumenti, emitovala podatke.

1981. Turski terorista Mehmet Ali Agdža osuđen je na doživotnu robiju zbog pokušaja atentata na papu Ivana Pavla Drugog 13. maja. Nakon 20 godina pušten je iz zatvora i u junu 2000. predat je Turskoj.

  • Pablo Eskobar

    Pablo Eskobar

    Foto: Arhiv


1992. Najveći kolumbijski krijumčar droge Pablo Eskobar (Escobar) pobjegao je iz zatvora.

1993. Narodna skupština RS-a na zasjedanju u Mrkonjić-Gradu proglasila nevažećim sve odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća BiH (ZAVNOBiH) sa zasjedanja održanog 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu.

1996. Međunarodni sud pravde imenovao Amerikanca Roberta Ovena (Owen) za arbitra za Brčko.

1996. Ispuštanjem paketa sa hranom iz aviona, UN je počeo humanitarnu pomoć za oko 700.000 ljudi u južnom Sudanu, kojima je zaprijetila smrt od gladi.

2011. U eksploziji kombija sa eksplozivom u Oslu uništen je dio zgrade vlade, pri čemu je poginulo devet ljudi, a nekoliko sati kasnije napadač Norvežanin Anders Behring Breivik (32) u policijskoj uniformi pucao je na mlade laburiste u ljetnjem kampu na ostrvu Utoja, blizu Osla i ubio 69 osoba. Napadač se predao čim je došla policija. Norveški sud ga je osudio na 21 godinu zatvora.

NA VRH

Podijeli članak na