MOSTAR

Dan kada se Stari most izdignuo nad Neretvom

Obnova Starog mosta s kulama Tarom i Halebijom i drugim objektima u njegovoj blizini trajala je šest godina

M. Smajkić

Stari most: Upisan na UNESCO-ovu listu

Foto: Arhiv


Na današnji dan prije 17 godina Mostar se našao u žiži svjetske javnosti. Više od 50 državnih delegacija iz cijelog svijeta, među kojima je bio i britanski princ Čarls (Charles), doputovalo je u najveći grad na Neretvi, a kako bi svjedočili svečanoj ceremoniji otvaranja obnovljenog Starog mosta.

Izuztan primjer

  • Svečanosti prisustvovao i princ Čarls

    Svečanosti prisustvovao i princ Čarls

    Foto: Arhiv


Nakon što je barbarski srušen projektilima ispaljenim s položaja HVO-a 9. novembra 1993. godine, grandiozno djelo neimara Hajrudina se 11 godina kasnije ponovo izdignulo iznad Neretve.

Bio je to najveći graditeljski poduhvat u poslijeratnoj BiH, a obnova Starog mosta s kulama Tarom i Halebijom i drugim objektima u njegovoj blizini trajala je šest godina.

 Svjetski eksperti

  • Prof. Pašić: Tehnološko čudo

    Prof. Pašić: Tehnološko čudo

    Foto: Arhiv


Profesor Amir Pašić, svjetski priznati arhitekta, koji za sebe voli kazati da je samo jedan od hiljadu učesnika u priči o obnovi, i danas se s ponosom prisjeća tog procesa u kojem je, kako nam je kazao, iskazan izuzetan entuzijazam i u kojem je učestvovalo više od 30 nacija. On je o procesu obnove Starog mosta za UNESCO održao na desetine predavanja širom svijeta.

- Stari most je tehnološko čudo 16. stoljeća. Dakle, za to vrijeme je napravljen vrhunski i predstavlja izuzetan primjer kamene konstrukcije, a tokom obnove je korištena tehnologija 21. stoljeća. Međutim, nije ga bilo teško obnoviti, jer su, prije svega, postojali brojni dokumenti o tome kako je izgledao prije rušenja, kao i snimci koji su načinjeni tokom istraživanja zbog gradnji hidroelektrana na Neretvi. No, prije svega, proces obnove su perfektno vodili Tihomir Rozić i rahmetli Rusmir Ćišić, a puno svjetskih eksperata je bilo angažirano. Također, u cijelom procesu su učestvovali Svjetska banka i UNESCO - ispričao nam je prof. Pašić.

Upravo je kruna cijele priče u vezi s obnovom upis Starog mosta na UNESCO-ovu listu zaštićene baštine, godinu nakon svečanog otvorenja.

Večeras izložba

Povodom godišnjice obnove Starog mosta, večeras će u Centru za kulturu biti otvorena izložba „Mostar Stari grad, razvoj-rušenje-obnova“, čiji je autor prof. Pašić. Zahvaljujući njegovom bogatom privatnom arhivu, publika će imati uvid u brojne dokumente, crteže, fotografije koje govore o razvoju, rušenju i obnovi Starog mosta i Starog grada.

Više o temi Stari most

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Korupcija koči investicije
NA VRH

Podijeli članak na