NAPREDAK ZA BIH

Ambasada SAD u BiH: Neprihvatljivo je negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca

Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego istorijska činjenica, saopćeno je iz amabasade

A. Č.

Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna je tačka za konkretniji razgovor i korake

Foto: Arhiv


Nakon što je Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida reagirali su iz Ambasade SAD u BiH.

- Negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi su i podrivaju uzajamno povjerenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU. Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju. Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna je tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da poduzmu lokalni akteri u vezi sa praktičnom provedbom.

Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego istorijska činjenica. Jednako tako je važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda cijelog jednog naroda. Glorifikacija ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sjećanje na žrtve i podriva pomirenje. Vrijeme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom povjerenju.

Podržavamo sve one u BiH čiji su napori usmjereni ka jačanju temelja mira i prosperitetnije budućnosti, kao i mandat visokog predstavnika u praćenju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci istoj - naveli su iz Ambasade SAD.

NA VRH

Podijeli članak na