VREMEPLOV

Na današnji dan rođen Mik Džeger

Godine 1963. u zemljotresu u glavnom gradu Makedonije Skoplju poginulo je više od hiljadu ljudi

Mik Džeger. Agencije

Fu. M.

26.7.2021

Na današnji dan 1847. Liberija, država oslobođenih američkih robova koji su doselili u Afriku, postala je prva nezavisna republika u Africi.

1858. Lionel Nathan de Rothschild postao je prvi Jevrej član donjeg doma britanskog parlamenta.

1875. Rođen švicarski psihijatar Karl Gustav Jung (Carl Gustav Jung), osnivač analitičke ili kompleksne psihologije, u kojoj se razlikuju dva sloja podsvjesnog - individualno i kolektivno.

1909. Pokušaj španske vlade da u Kataloniji mobiliše rezerviste za borbe u Maroku doveo je do ustanka u Barceloni, koji je krvavo ugušen (Krvava katalonska nedjelja).

1928. Rođen američki filmski režiser Stenli Kubrik (Stanley Kubrick) koji se proslavio filmovima različitog žanra kao što su “2001 - Odiseja u svemiru”, “Paklena pomorandža”, “Dr. Strangelove” i “Lolita”.

1943. Rođen britanski muzičar Mik Džeger (Mick Jagger), osnivač i pjevač rok-grupe The Rolling Stones. Džeger je rok-muzičar, glumac, tekstopisac, filmski producent i biznismen.

1953. Napadom na kasarnu Moncada u gradu Santiago de Cuba, Fidel Kastro (Castro) je počeo borbu protiv režima diktatora Fulgencia Batiste.

Ante Gotovina. Agencije

1963. U zemljotresu u glavnom gradu Makedonije Skoplju poginulo je više od hiljadu ljudi, a grad je razrušen.

1965. Maldivska ostrva u Indijskom okeanu, britanski protektorat od 1887, stekla su nezavisnost.

1995. Nakon žestokih napada svim raspoloživim sredstvima, jedinice Vojske RS-a ušle u Žepu, zaštićenu zonu UN-a. Hiljade stanovnika ovog mjesta morale napustiti svoje domove. Prethodno su vođeni pregovori između branilaca Žepe i napadača o evakuaciji civila iz Žepe.

1995. Peru i Ekvador se sporazumjeli o demilitarizovanoj zoni od oko 500 kvadratnih kilometara u pograničnom amazonskom području, okončavši međusobni jednomjesečni rat.

1999. Bh. atletičari na Balkanskom prvenstvu za juniore u Komotiniju u Grčkoj osvojili zlatnu i dvije srebrene medalje.

2001. Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu otpečatio optužnicu protiv generala Hrvatske vojske u penziji Ante Gotovine, koji je okrivljen za zločine nad Srbima za vrijeme i poslije operacije Oluja 1995. u Krajini, u Hrvatskoj. Gotovina je uhapšen 8. decembra 2005. u mondenskom ljetovalištu na Tenerifama u Španiji i izručen Haškom tribunalu. Osuđen je 2011. na 24 godine zatvora.

2010. WikiLeaks je postavio na svoj sajt 91.000 izvještaja o ratu u Afganistanu raznih američkih vojnih jedinica sa bojnog polja u prethodnih šest godina, koji otkrivaju i da je Pakistan tajno pripisivao civilne i ekstremističke žrtve trupama SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.