RAZGOVOR

Ugledni crnogorski književnik Andrej Nikolaidis za "Avaz": Raspad BiH ne dolazi u obzir

Razumijem odakle ovakva halabuka, ali njihovi razlozi su nepostojeći i proizlaze iz ideologije velikosrpskog nacionalizma

Nikolaidis: Genocid u BiH je počinjen da bi BiH bila razbijena. Arhiv

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

26.7.2021

Za veoma kratko vrijeme u Crnoj Gori, na Kosovu pa i u BiH zabranjeno je negiranje genocida u Srebrenici, a sve je to dio šireg plana jakih međunarodnih igrača koji su se ponovo počeli baviti stanjem na Balkanu, kazao je za „Avaz“ ugledni crnogorski književnik, rođeni Sarajlija Andrej Nikolaidis.


Dobra odluka

- Dobra je odluka Valentina Incka (Inzko), ima samo jednu manu - što nije donesena mnogo ranije. Nije skandalozno to što je Incko donio ovakvu odluku, već što ona nije donesena odmah nakon rata, tačnije onda kada je negiranje genocida postalo politička stvarnost u RS. Genocid u Srebrenici je nesporan, sudski potvrđen, a odluke se moraju provoditi. Razumijem odakle ovakva halabuka, ali njihovi razlozi su nepostojeći i proizlaze iz ideologije velikosrpskog nacionalizma - poručuje Nikolaidis.

Dodao je da je jedini problem u tome što se velikosrpski nacionalizam ne može suočiti sa svojim zlodjelom.

- Buka je uzaludna, a u pitanju je koordinirana akcija izvana, jer je najprije crnogorski parlament donio odluku o zabrani negiranja genocida, zatim je to uradila Skupština Kosova, pa onda je to učinio i Incko. Potpuno mi je bilo jasno da će ovo biti slijed događaja nakon što su demokrati u Crnoj Gori glasali za Rezoluciju o Srebrenici. Bilo je potpuno jasno da im je to izvana nametnuto jer su u prvom pokušaju oni bili protiv - smatra Nikolaidis.

Prema njegovim riječima, nije realno ni pomirenje koje priželjkuju Bošnjaci, ali još nerealnije je tvrditi da je ovakva odluka „posljednji ekser u mrtvački kovčeg BiH“.

- Raspad BiH ne dolazi u obzir, jer je to izvan granica razuma i stvarnosti. Genocid u BiH je počinjen da bi BiH bila razbijena, a jedan dio teritorije bio pripojen Srbiji. Tada u tome nisu uspjeli, a pokušavati to sada je amoralno i monstruozno. Ne mogu se načuditi ljudima koji pristaju na tu igru, a zbog toga što postoji jedna sitnica koja se zove historija i koja bilježi ovakve stvari - naglašava Nikolaidis.

Govoreći o prijetnji Milorada Dodika da će već sljedeće sedmice proglasiti nezavisnost RS, Nikolaidis kaže da je, kada je bio mali, vjerovao da postoji Djed Mraz.


Politička nemoć

- Nakon Djeda Mraza sam vjerovao da uvijek pobjeđuje pravda. Ovo je samo njegova manifestacija političke nemoći. Neće on proglasiti ništa, već će se lijepo „poklopiti ušima“ i provesti ono što je naređeno - poručuje Nikolaidis.

Još jednom je istakao da je ovakva odluka morala biti donesena ranije.

- Da je to učinjeno, mi danas ne bismo bili u situaciji da raspravljamo o stvarima o kojima se u civiliziranim društvima jednostavno ne raspravlja. Ako želimo zajednički život i pomirenje, to ne možemo postići negiranjem počinjenih zločina. Bez odavanja počasti žrtvama i priznanja bilo kakva forma suživota je nemoguća - zaključuje Nikolaidis.

Amerika ima nedovršen posao

- Ne mogu još reći da sam prokljuvio šta je to politika SAD prema BiH i regionu. Ovo što se desilo je svakako snažan indikator promjena, međutim, preostaje još mnogo toga da vidimo. Ipak, najbolja varijanta za BiH pa i region jeste snažno uključenje SAD na fonu politike koja je vođena sredinom 90-ih godina 20. stoljeća. Amerika na Balkanu ima nedovršen posao, a ne znam hoće li Džo Bajden (Joe Biden) željeti to završiti, ali za region bi to bilo dobro - smatra Nikolaidis.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.