SARAJEVO

Predstavljena knjiga „Majka Hatidža“ Esnefe Smajlović-Muhić

Knjiga predstavlja nezaobilazan doprinos kulturi sjećanja na najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata

Sa promocije. Fena

A. Ka. / Fena

26.7.2021

Knjiga „Majka Hatidža“, autorice Esnefe Smajlović Muhić, predstavljena je danas u Sarajevu.

Radi se o njizi koja predstavlja trajno svjedočenje o genocidu u Srebrenici, kroz prizmu životnog puta srebreničke majke Hatidže Mehmedović.

U ovom nesvakidašnjem rukopisu je hronološki, na vjerodostojan i dokumentiran način prikazan životni put majke Hatidže, istinske bh. heroine, kojoj su tokom genocida u Srebrenici ubijena dva sina i suprug, kao i desetine drugih bliskih rođaka.

Knjiga predstavlja nezaobilazan doprinos kulturi sjećanja na najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata i to iz ugla srebreničke majke, čija su hrabrost, upornost i strpljenje u potrazi za istinom i pravdom zadivili cijeli svijet.

Ovo nesvakidašnje djelo, objavljeno dvije godine nakon smrti majke Hatidže, koja je za života postala simbolom borbe za istinu i pravdu, zapravo je autentično kazivanje o dešavanjima vezanim za genocid u i oko Srebrenice, uključujući traženje posmrtnih ostataka u masovnim grobnicama i organiziranje preživjelih majki, ali izgradnju Memorijalnog centra i proces povratka, te procesuiranje počinitelja ratnih zločina.

O knjizi, čija protagonistica plijeni vlastitom plemenitošću, govorili su promotori - akademici Mustafa Cerić i Ferid Muhić, kao i prof. dr. Faris Gavrankapetanović i dr. Emir Ramić (Muhić i Ramić putem video-linka), kao i sama autorica, istaknuvši kako svojevrsna biografija, odnosno monografija o Hatidži Mehmedović i njena životna misija predstavljaju uzor i trajnu inspiraciju, ali i opomenu, kao i pouzdan izvor za dokumentiranu historiografiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.