REAKCIJE

Čavka: Tragično je da se u BiH nije mogao stvoriti politički konsenzus u vezi sa negiranjem svih zločina

Potreban nam je ekonomski patriotizam, ideja „mini Šengena“ nam otvara vrata investicijama od kojih ćemo svi bolje živjeti, poručuje Čavka

Čavka: Povratak u prošlost. Arhiv

Piše: A. J.

28.7.2021

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je da je Zakon o negiranju genocida, kojeg je nametnuo visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), nažalost izazvao mnogo negativnih komentara i bojazan običnih građana koji su se uplašili da će izbiti novi sukobi u BiH. Klima u kojoj je prije 30 godina počeo rat, smatra Čavka, i dalje vlada, što sve narode u BiH vodi u beznađe.

- Tragično je da se u BiH nije mogao stvoriti politički konsenzus u vezi sa negiranjem svih zločina, kao i zločina genocida. Time bi se konačno stavila tačka na bolnu prošlost. Žalosno je da je upravo visoki predstavnik morao nametnuti zakon, a to je dokaz da nam je i dalje potreban protektorat - istakao je Čavka.

Zaboravljamo, dodaje on, da se vlast vrlo brzo i lako dogovara oko raspodjele ministarskih i direktorskih fotelja i tada apsolutno nije potreban visoki predstavnik. Politike populizma i stvaranje vječitog sukoba dovele su do toga da je BiH najsiromašnija država u regionu i da smo prvi u korupciji.

- Ako uzmemo u obzir činjenicu da je za pet godina Republika Srpska ostala bez 33 osnovne škole, da je ostvarila manjak od 5.457 osnovaca, dok je broj odjeljenja u osnovnim školama manji za 174, dolazimo do istine koju vlast skriva. U Srebrenici je tek 28 đaka upisalo prvi razred što je jasan znak kakva nas budućnost čeka - kazao je Čavka.

Dodaje da je stoga veoma bitno da se konačno otvori iskreni dijalog Bošnjaka i Srba.

- Dijalog koji će konačno spustiti tenzije te nam pokazati nove vrijednosti. Cijeli region se ekonomski razvija, Srbija gradi autoput, kao i najmoderniju prugu ka Prištini bez obzira na to što nisu riješene mnoge nesuglasice. Dakle, potreban nam je ekonomski patriotizam, ideja „mini Šengena“ nam otvara vrata investicijama od kojih ćemo svi bolje živjeti i od čega ćemo imati svi bolju budućnost - rekao je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.