REAKCIJE

Radmanović: Incko paralizirao BiH

Ova Inckova odluka je udar na sva naučna istraživanja, kaže Radmanović

Radmanović: Ova Inckova odluka je udar na sva naučna istraživanja. Avaz

A. S. / Srna

29.7.2021

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da su Valentin Incko (Inzko) i njegova odluka razlog "paralize rada parlamenta", jer je nametnuo "neprimjenjiv, anticivilizacijski, antievropski i totalitarni zakon".

Radmanović je naveo da istinsko sagledavanje prošlosti nikada nije bilo samo na bazi neke sudske presude, te da je Valentin Incko nametanjem odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH ušutio sve one koji se bave naučnim istraživanjem dešavanja u BiH.

- Ozbiljni ljudi koji se bave ratnom prošlošću, a koji su bili u nezavisnoj komisiji za istraživanje stradanja u Srebrenici, među kojima su i međunarodni stručnjaci, dali su svoje viđenje i sudove o toj temi. Ova Inckova odluka je udar na sva naučna istraživanja - rekao je Radmanović.

Radmanović je dodao da se pojavio i jedan broj onih koji misle i tvrde da je istina samo ono što je neki sud zaključio, što nije tačno.

- Zločina i zločinaca je bilo na svim stranama i među svim narodima u BiH, a nezavisne komisije i postoje da istražuju zločine svih vrsta. Opredijeliti se i krenuti prema jednom narodu i reći to su oni koji su izvršili zločine, jednostavno nije tačno - rekao je Radmanović.

On je poručio da će istraživanja biti bez obzira šta Valentin Incko mislio i šta je napisao, te da je nemoguće primijeniti njegovu odluku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.