OPROŠTAJNA PORUKA

Valentin Incko: Ako čeljad nisu bijesna u BiH ima mjesta za svakog

Zajednička kuća mora biti zasnovana na zdravim temeljima, iskonoskom povjerenju, dobrom komšiluku, rekao je Incko

Fu. M.

Valentin Incko

Foto: Printscreen


Na kraju svog 12-godišnjeg mandata u našoj zemlji oproštajnom porukom od građana Bosne i Hercegovine oprostio se visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Istakao je da je prije nešto više od 12 godina došao u Bosnu i Hercegovinu i prvo rekao da se nije rodio onaj što je svima ugodio.

- Ta naša zajednička kuća se zove Bosna i Hercegovina i zaista ne treba da bude tjesna. Veća je od tri države zajedno, Belgije, Slovenije i Luksemburga. Ima mjesta za sve, ako čeljad nisu bijesna. Zajednička kuća mora biti zasnovana na zdravim temeljima, iskonoskom povjerenju, dobrom komšiluku i uzajamnom poštovanju. Kuća se treba graditi na istini, a ona se ne ravna prema nema, nego se mi moramo prema njoj - kazao je.

Istina je osnova za pravednost, dodao je on te kazao kako svi želimo živjeti u normalnoj državi.

- BiH još uvijek ima izniman potencijal dobrote. Nije ovdašnja mržnja ništa specifična za ovog čovjeka, nego je samo mnogo različitosti na jednom mjestu. Ima u ovoj zemlji i ljudi koji mogu biti zli i opaki, uporedivi s mračnim tipovima o kojima su pisali Ćopić, Kulenović, Andrić... Ovdje sam doživio takvu ljudskost, darežljivost, širinu duše koja se rijetko može naći, ali i takvo zlo kao nigdje drugo - naveo je Incko.

Na kraju kaže kako odlazi ne potpuno sretan, svjestan svojih ograničenja i institucija koje je predstavljao, ali istinski zahvalan ljudima ove zemlje.

- BiH je imala i ima svoje heroje. Ima 'Pravdu za Davida i Dženana', koja je ujedinila čitav region. BiH je moderna, ali i tradicionalna. Pravi biseri u srcu Evrope. Ima dušu i preživjela je nešto što nije niko zadnjih desetljeća. Hvala vam - kazao je Incko na kraju.

Više o temi Valentin Inzko

REAKCIJE
Radmanović: Incko paralizirao BiH
NA VRH

Podijeli članak na