REAKCIJE

Dodik: Nije bilo genocida, ne priznajem Inckovu odluku, RS ide prema osamostaljenju

Zakon o negiranju genocida je i, kako je kazao, "šansa za Srbe u BiH"

Milorad Dodik. Avaz

Piše: Fu. M.

23.7.2021

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik održao je vanrednu konferenciju u Banjoj Luci nakon što je visoki predstavnik u BiH donio zakon o negiranju genocida.

- RS ovo odbacuje. U Srebrenici se nije desio genocid, to kažu međunarodni faktori. Pokušava se genocid nametnuti srpskom narodu. BiH nakon ovog ne može da funkcioniše. Sazvat ćemo sjednicu Skuopštine sljedeće sedmice i donijet ćemo odluku koju trebamo donijeti.

Istakao je da nakon ove odluke Incka slijedi nova politička kriza u BiH.

-  U BiH nema dijaloga, u BiH se silom treba nametnuti da Srbi trebaju sa izgube svoju autonomiju, državu.... Kao čovjek koji predvodi srpski narod to ne smijemo dozvoliti. Genocid se nije desio. Za ovu odluku on nema koncenzus ni Vijeća bezbijednosti. Njegova ostavka je prihvaćena i ne može on donosi ovakve odluke – kazao je Dodik.

Zakon o negiranju genocida je i, kako je kazao, "šansa za Srbe u BiH".

- Ovo je ključni trenutak da ćemo kao narod opstati ili ćemo za kratko vrijeme nestati sa ovog prostora. Narod koji je načinio genocid, sada nama priča neku priču. Naša nastojanja idu prema tome da se branimo. Još jednom ću ponoviti nije bilo genocida u BiH. Ovo će potaknuti više zla u BiH. Ova odluka ne dozvoljava ići dalje. On donosi odluku i proglašava zakon. To nema nigdje u svijetu. Neka ga je sramota - rekao je Dodik.

Ponovio je ranije stavove da RS priznaje veliki zločin u Srebrenici.

- Tamo su sahranjeni ljudi koji su poginuli i 1990. godine. Incko nije dobrodošao među Srbe i on to dobro zna – kazao je.

Na kraju je pozvao i opoziciju u RS da se ujedini i odbaci oduke Visokog predstavnika.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.