STAVOVI

Visoki predstavnik Valentin Incko za “Avaz”: Neće biti prekrajanja mape BiH!

Naredne sedmice izvijestit ću o ovom i drugim osporavanjima Mirovnog sporazuma u svom redovnom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, kazao Incko

Incko: Izjave poput Dodikove ne vode nikuda. Arhiv

Piše: E. Halimić

29.10.2020

Buru reakcija u bh. javnosti, ali i međunarodnoj zajednici izazvala je izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojoj je najavio “razdruživanje” BiH.

Dodik je izjavio da će Srbi i Hrvati “kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše” i da je, ukoliko ona ne bude prihvaćena, “jedino rješenje razdruživanje”.


Bolji život

Komentar na ovakav stav člana Predsjedništva BiH zatražili smo i od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka (Inzko), koji je, inače, vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Incko je za „Avaz“ istakao da izjave poput ove Dodikove ne vodi nikuda.

- Umjesto davanja provokativnih izjava koje ne vode nikuda, političari se trebaju fokusirati na ciljeve koji su okrenuti budućnosti i na poboljšanje života građana koje predstavljaju - poručio je Incko.

Dodao je da takve izjave samo stvaraju tenzije u vezi s temeljnim aspektima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- U komunikeu od 3. juna 2020. godine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) još jednom je potvrdio svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta - pojasnio je Incko.

Prema njegovim riječima, Vijeće za implementaciju mira je u komunikeu jasno poručilo da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

- Naglašeno je da entiteti postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine - naglasio je Incko.


Prijem u UN

Podsjetio je i na to da je BiH primljena u Ujedinjene narode 22. maja 1992., i to kao jedinstvena država. 

- Ipak, nakon prijema u Ujedinjene narode, unutrašnja administracija promijenjena je Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazao je Incko.

Visoki predstavnik na kraju je jasno poručio da neće biti prekrajanja mape BiH.

- Naredne sedmice izvijestit ću o ovom i drugim osporavanjima Mirovnog sporazuma u svom redovnom obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda - rekao je Incko.

RS podriva državne institucije

Incko je, podnoseći svoj prethodni izvještaj pred UN-om, naglasio da su vlasti RS “nastavile podrivati državne institucije u pokušaju da dokažu da su one neefikasne, neučinkovite i da nisu za dobrobit interesa RS”. 

- Vlasti Republike Srpske su posebno napadale visokog predstavnika i Ustavni sud BiH, koji se opravdano smatraju čuvarima Ustava BiH - poručio je tada.


Stav Delegacije EU

Na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika reagirali su i iz Delegacije EU u BiH. 

- Evropska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH. Nepovredivost granica je temeljno načelo EU. Bilo koja retorika podjela posebno se treba izbjegavati tokom predizborne kampanje koja se, umjesto toga, treba fokusirati na pitanja vezana za poboljšanja života građana BiH. Nadalje, politički akteri trebaju raditi na provedbi vitalnih reformi koje su neophodne za put zemlje ka pristupanju EU – poručili su.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.